eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mi a közös a világító gombában és a T. rex-piócában?

Szökdécselő csótány, világító gomba, rozsdaevő baktérium és a "zsarnokgyík" után a Tyrannobdella rex névre keresztelt pióca szerepel az élővilág a tavalyi felfedezettjeinek tízes toplistáján - jelentették be amerikai kutatók.

Az egzotikus lényekre egyebek közt Brazíliában, Madagaszkáron, Dél-Afrikában, Peruban, a Fülöp-szigeteken, Oregon államban, a Mexikói-öbölben és az Atlanti-óceán mélyén bukkantak. A tízes toplistát évente állítják össze az Arizonai Állami Egyetem új fajok felkutatásával foglalkozó nemzetközi intézetének (IISE/International Institute for Species Exploration) szakemberei.

A körülbelül 5 centiméteres piócát, amely előszeretettel kapaszkodik meg a száj- és az orrüreg nyálkahártyáján, Peruban fedezték fel. A rettentő állkapcsú dinoszaurusz után Tyrannobdella rex, vagyis a zsarnok piócakirály nevet kapta.

Kanadai és spanyol kutatók az Atlanti-óceán mélyén fedezték fel a rozsdaevő baktériumot, amely az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsait pusztítja.

Az IISE szakemberei szerint a baktérium akár hasznos is lehet, ha meg akarják tisztítani a tengerfeneket a régi hajók és olajfúró tornyok roncsaitól.

A Brazíliában, Sao Paulo erdeiben felfedezett aprócska gomba (Mycena luxaeterna) állandóan élénk sárgás-zöldes fényt bocsát ki. A parányi gomba gyarapította a körülbelül 70 ismert biolumineszcens élőlény listáját.

A szöcskéket utánzó szökdécselő csótányra Dél-Afrikában bukkantak. A Saltoblatella montistabularis az ugráshoz alkalmazkodó lábakkal rendelkezik, fején stabilizáló antenna ékeskedik. Kerek szemei a feje két oldalán helyezkednek el.

Az indiai-óceáni Réunion-szigeten talált tücsök (Glomeremus orchidophilus) az egyetlen, amely egy ritka orchidea, Angraecum cadeti beporzását végzi.

Oregon államban fedezték fel a tudósok azt a fura gombát (Psathyrella aquatica), amely a Rogue-folyó jeges vize alatt is képes a spóraképzésre.

A világ legnagyobb és legerősebb pókhálóját szövi a Madagaszkáron felfedezett kéregpók, amelyet Darwinról neveztek el(Caerostris Darwini).

"A Caerostris Darwini pókhálója átível folyókon és tavakon. Akár 25 méterre is képes kifeszíteni fonalát" - emelték ki az IISE tudósai.

Tavaly fedezték fel Nyugat-Afrikában a bóbitásantilopok új faját, a Philantomba walterit, a Mexikói-öbölben bukkantak rá a sétáló bőregérre emlékeztető palacsinta denevérhalra (Halieutichthys intermedius), a Fülöp-szigeteken pedig 1,8 méter hosszú gyümölcsevő óriásgyíkot (Varanus bitatawa) találtak.

"Feltételezéseink szerin az 1758 óta felfedezett fajok és fajták csupán 20 százalékát képviseli a bolygónkat benépesítő növény- és állatvilágnak" - hangsúlyozta Quentin Wheeler entomológus, az IISE igazgatója.

Hozzátette: becsléseik szerint további tízmillió fajt kell leírni, elnevezni és osztályozni, mielőtt teljesen megértenék az élővilág sokféleségét és komplexitását.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×