eur:
389.73
usd:
362.69
bux:
68066.01
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nobel-díj "képzeletbuborékban"

XVI. Károly Gusztáv svéd király pénteken Stockholmban átadta az irodalmi Nobel-díjat Mario Vargas Llosa perui írónak és az őket illető díjakat a tudományos kategóriák kitüntetettjeinek. Méltató beszédében Per Wastberg svéd író "nehezen besorolható szerzőnek" nevezte az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjét, a 74 éves Mario Vargas Llosát, aki "a huszadik századi társadalom történetét ragadta meg egy képzeletbuborékban."

A ceremóniára néhány órával a Nobel-békedíj kitüntettje, a bebörtönzött kínai ellenzéki, Liu Hsziao-po (Liu Xiao-po) tiszteletére rendezett ünnepély után került sor, amelyen maga Liu nem tudott részt venni.

A többi kategóriában sem minden díjazott tudta személyesen átvenni az érmet, az oklevelet és a kitüntetéssel járó 10 millió svéd koronás (1 millió eurós) csekket. Az orvosi kategóriában díjazott 85 éves brit Robert G. Edwards, a lombikbébi eljárás feltalálója egészségügyi okok miatt maradt távol, így a díjat felesége, Ruth vette át helyette.

A másik három tudományos kategóriában díjazott viszont a svéd királyi család jelenlétében, komolyzenei kíséret mellett személyesen vette át a kitüntetést.

A közgazdasági Nobel-díjat két amerikai, Peter Diamond és Dale Mortensen, illetve egy Cipruson született brit tudós, Christopher Piassarides kapta megosztva a piaci folyamatok jobb megértését segítő kutatásaikért.

Kémia kategóriában is megosztott díjat vehetett át két japán tudós, Negisi Ei-icsi és Szuzuki Akira, valamint a delaware-i egyetem professzora, Richard F. Heck. A kutatók a szénmolekulák mesterséges felépítésében értek el forradalmi eredményeket.

Ketten vették át a fizikai Nobel-díjat is: Andre Geim és Konstantin Novoselov is orosz származású tudósok, akik a díjazott, a csupán egyetlen atomrétegből álló grafitra vonatkozó kutatásaikat nem a hazájukban végezték.
ö
Rövid méltató beszédében Per Wastberg svéd író "nehezen besorolható szerzőnek" nevezte az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjét, a 74 éves Mario Vargas Llosát. "A huszadik századi társadalom történetét ragadta meg egy képzeletbuborékban" - mondta Wastberg.

A díjátadó ceremóniát fogadás és bál zárja a Hotel de Ville-ben, 1300 vendég részvételével.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×