eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A tudományos szenzáció közelebb vihet a Földön kívüli élethez

Lendületet adhat a célirányos kutatásoknak az arzént hasznosító, az eddig ismert földi élettől alapvetően eltérő baktériumok felfedezése, de a földön kívüli élet keresését csak hosszabb távon segítheti - mondta az InfoRádiónak Kereszturi Ákos bolygókutató. A Collegium Budapest és a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa szerint a felfedezés nagyon fontos eredmény, azonban itt is akadnak még tisztázatlan kérdések.

A kutatók találtak valamit, ami nagyon érdekes, ami lehetséges, hogy néhány dolgot megváltoztat. Ugyanakkor hiába tájékoztatták erről a sajtót, kitartóbb munka kell ahhoz, hogy meg lehessen mondani, mennyire ősi, általános ez a jelenség. Illetve, hogy képes-e arra más élőlény is, amire a foszfort arzénnal helyettesítő baktériumok - mondta a bolygókutató.

A felfedezés nagyon fontos eredmény, azonban itt is akadnak még tisztázatlan kérdések. Például ahhoz további vizsgálatokra lesz szükség, hogy kiderüljön, a felfedezett élőlény viselkedése szempontjából mit jelent pontosan amit tapasztaltak. A biológusoknak még nagyon sokáig kell dolgozniuk ennek kiderítésén - vélekedett Kereszturi Ákos.

Hozzáfűzte azt is, hogy az asztrobiológusok számára ez nem több, mint távolba mutató jel. Leginkább nyitásnak értékelhető, ami a földön kívüli élet keresése szempontjából lehet lényeges. Például abban segíthet, hogy kitalálják, milyen műszert kell tervezni a kutatáshoz, vagy mit figyeljenek meg a biológusok.

A szakértő szerint valószínű, hogy ebben a témakörben a bejelentés hatására gyorsulhat a munka, és egyre több választ kaphatunk arra, hogy a most felfedezett élőlények miért ilyenek, és honnan származnak.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×