eur:
389.59
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem lesz különbség a nemek között

A gyerekeknek adott nevekben is törekszik a nemek közötti egyenlőségre a reformokat hirdető spanyol kormány: a jövőben az anya vezetékneve megelőzheti az apáét az utódoknál.

A spanyolok két vezetéknévvel büszkélkedhetnek, mind apjuk, mind anyjuk nevét viselik. Az eddigi törvényi szabályozás szerint az apa családneve megelőzte az anyáét, most azonban ez megváltozik.

A szülők az anyakönyvezésnél kérhetik, hogy az anya neve kerüljön előre. Amennyiben nem jelölnek meg sorrendet, vagy nem értenek egyet, ábécé sorrendben kerülnek a családnevek a papírra. Ez azonban egyes lapok szerint azzal járhat, hogy elvesznek olyan, az ábécé második felében szereplő betűkkel kezdődő nevek, mint a Zurbano vagy a Zamora.

A kormányon lévő szocialista párt (PSOE) szóvivője szerint nincs jó ok arra, hogy az apa neve automatikusan megelőzze az anyáét. José Antonio Alonso úgy értékelte, a törvénymódosítás révén nagyobb lesz az egyenlőség. Az ellenzéki néppárt (PP) ugyanakkor felesleges reformnak nevezte a lépést, és bejelentette, hogy küzdeni fog elfogadása ellen a törvényhozásban.

A változás - amennyiben a kisebbségi kormány keresztülviszi - két év múlva léphet életbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 04:19
×
×
×
×