eur:
389.38
usd:
363.17
bux:
68131.85
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lelki segélyt is ad az űrhajósok robotedzője

Az asztronauták sportolási kedvét pozitívan befolyásoló robot edzőt fejlesztenek ki a Bielefeldi Egyetem tudósai. A hosszú űrutazásokon nemcsak a súlytalanság miatt kialakuló izomsorvadás, hanem a lelki terhek, például a depresszió ellen is fel kell venni a harcot. A bielefeldi kutatók azt tesztelik, vajon hogyan segíthet ebben a géptréner.

A háromévesre tervezett projektet az egyetem információi szerint a Német Űrrepülési Központ 2,2 millió euróval (626 millió forinttal) támogatja.

A tudósok célja, hogy mesterséges intelligenciájú rendszereket szociális interakciós képességekkel lássanak el, amelyek segítségével rugalmasan alkalmazkodnak az asztronauták kedélyállapotához és az emberi partner reakcióinak megfelelően formálják interakciós stratégiájukat.

Más szóval: a robot edzőnek meg kell állapítania, milyen kedve van a vele kommunikáló embernek és hogyan célszerű motiválnia egy kis testmozgásra. Ehhez szükséges, hogy felismerje partnerét, megértse szavait és gesztusait.

FloBit, a robotedzőt Bielefeldben fejlesztik ki a tudósok. A projekt végén kezdetét veszi egy vizsgálat Kölnben, amely során kísérleti személyeket figyelnek meg, akik zárt élettérben több hetet töltenek el a robot edző társaságában. Többek között az emberek sportteljesítményét és a hangulatát elemzik majd.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×