eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ugyanazok az őshüllők kalandoztak az egész ősi kontinensen

Homogén dinoszaurusz-közösség uralta Észak-Amerika területét a krétakor végén - állítják kanadai kutatók, akik az amerikai Nemzeti tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban (Proceedings of the National Academy of Sciences) publikálták tanulmányukat.

A 71 és 65 millió évvel ezelőtti időszakban a tenger mélyen behatolt az észak-amerikai kontinensbe, óriási területeket kihasítva annak nyugati részéből. Ebben az időszakban víz alá került a mai Texas fele, s a tenger elért egészen Észak-Dakotáig.

A montreali McGill Egyetem kutatói szerint, akik az Észak-Amerikában előkerült dinoszaurusz fosszíliák statisztikai elemzését végezték el, a tenger előretörése nem akadályozta meg az őshüllő-közösséget, hogy "belakja" a megmaradt szárazföld minden szegletét, a sarkkörtől egészen a kontinens legdélibb csücskéig.

Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a dinoszauruszok kisebb, regionális csoportokban éltek, és ritkán hagyták el az ismert tájakat. A paleontológusok abból indultak ki, hogy az északi tájakon egészen más fajok éltek, mint délen, s ritka volt közöttük a területi "átfedés".

"Semmi értelme sincs annak, hogy ezek a két-három tonnás állatok a szárazföld egy picinyke szegletében bezárva éldegéljenek állandóan" - hangsúlyozta Matthew Vavrek, a PNAS-ban megjelent tanulmány társszerzője. Mint kifejtette, a félreértést az okozhatta, hogy igen nehéz maroknyi kövület alapján értelmezni több tízmillió évvel ezelőtt lezajlott eseményeket.

"Ez épp olyan, mintha kiszakítva pár lapot egy félezer oldalnyi könyvből, megpróbálnánk a töredékek alapján rekonstruálni a regény cselekményét" - magyarázta Matthew Vavrek, hozzátéve, hogy más oldalról próbálták megközelíteni a számok kérdését.

Hans Larsson professzor és Vavrek a statisztika segítségével kísérelte meg elemezni az úgynevezett alfa-diverzitást, ami az adott élőhelyen belüli sokszínűséget jelöli (egy homogén élettéren belüli fajok számával kifejezve). Az eredményeket a béta-diverzitással hasonlították össze, ami az élet formáinak gazdagságát veti egybe különböző élőhelyek között. A kanadai kutatók eredményei alacsony béta-diverzitást mutattak ki az adott időszakban élt dinoszauruszok között, ami alacsony változékonyságot jelent, vagyis ugyanazok az őshüllők kalandoztak az egész kontinensen.

Ez érthető, figyelembe véve a korabeli klímát, amely kevésbé volt változékony, mint napjaink éghajlata. Az északi póluson nem volt sem hó, sem jég a kréta kor utolsó, 5 millió éves periódusában, az úgynevezett maastrichti időszakban, amikor világszerte az átlagos hőmérséklet 10-15 fokkal volt magasabb, mint manapság.

"Az egyenletes, meleg klímának köszönhetőn a dinoszauruszok szabadon bejárhatták az egész kontinenst, ahogy a jelenkori állatok is teszik. Az őzek, a szarvasok, a barnamedvék nem is oly rég Észak-Amerika meglehetősen nagy területeit jártak be szabadon. Ugyanígy cselekedtek a dinoszauruszok is" - magyarázta Matthew Vavrek.

Hans Larsson szerint a kutatás révén megismerhető, hogy milyen típusú és mekkora közösségeket alkothattak a dinoszauruszok. Véleménye szerint a dinoszauruszok kihalása előtt Észak-Amerika összes régiójában ugyanaz a körülbelül másfél tucat féle őshüllő volt megtalálható. A korábbi véleményekkel ellentétben a dinoszauruszok képesek voltak mindenfajta környezethez alkalmazkodni.

"A rég kihalt dinoszauruszok nem pusztán kövületek, hanem egyedülálló betekintést engednek a korabeli komplex megafaunája (egy terület vagy időszak nagytestű állatainak összessége) életébe, segítségükkel megismerhetjük, hogyan alkalmazkodtak környezetükhöz. Megismerésük segítheti a ma élő állatvilág ökológiájának megértését is: a dinoszauruszok fura kinézetük ellenére sokban hasonlítanak a jelenkori emlősökhöz" - vélekedett Matthew Vavrek.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×