INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Természetes vírusellenes fehérjéket fedeztek fel

InfoRádió / MTI
Sejtekben lévő antivirális hatású fehérjéket fedeztek fel amerikai kutatók, melyek természetes úton harcolnak az influenzafertőzés ellen.

Amint a Cell című szaklapban megjelent tanulmányban a Harvard egyetem kutatói írták, egy géncsalád tagjai a sejtekben őrszemként viselkednek, védik azokat a behatoló influenzavírusok ellen.

Stephen Elledge és kutatócsapata szisztematikusan, egyenként kapcsolt ki géneket, majd influenzavírussal próbálta megfertőzni a sejteket. Ezzel a módszerrel bukkantak rá az IFITM3 jelű antivirális fehérjék csoportjára.

Amikor túltermeltették a sejtekkel ezeket a fehérjéket, tovább javult a sejt influenzával szembeni ellenállóképessége. A fehérjék képződésének kikapcsolásakor viszont 5-10-szer gyorsabban szaporodtak a vírusok. "Ez azt jelenti, hogy a sejtjeinkben létezik egy mechanizmus, amely a bejutó vírusok 80-90 százalékát blokkolni képes" - mondta Elledge.

A vizsgált fehérjék nem védtek a HIV és a hepatitisz C ellen, ám számos más esetben eredményesen szálltak szembe a vírusokkal, például a sárgalázat okozó kórokozóval is.

A címlapról ajánljuk