eur:
389.75
usd:
362.17
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vérnyomásgyógyszerrel az influenza ellen?

A koleszterinszint csökkentésére alkalmazott sztatinok jelentősen csökkentették a halálozás kockázatát a szezonális influenza miatt kórházba került emberek körében, ami azt jelzi, hogy a szer segíti a szervezetet a fertőzéssel való megküzdésben - jelentették be amerikai kutatók.

Meredith Vandermeer oregoni kutató és az amerikai járványügyi hatóság, a CDC munkatársai 2800, szezonális influenza miatt 2007-2008-ban kórházba került ember egészségügyi adatait elemezték.

A betegek közül 801 szedett sztatint, közülük 2,1 százalék halt meg, míg azok közül, akik nem szedték a szert, 3,2 százalék.

Az amerikai Fertőző Betegségek Társaságának találkozóján tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Vandermeer elmondta, hogy korábbi tanulmányok is jelezték: a sztatinok segítik az influenzás betegek felépülését, mert csökkentik a gyulladást, melyet a fertőzés kivált a szervezetben.

Az influenzás betegeknél gyakran igen gyors és erős gyulladásos választ vált ki a vírusfertőzés, időnként ez okozza halálukat. Ezt a túlzott reakciót csökkenthetik a sztatinok. Az előzetes eredmények után további, kiterjedtebb vizsgálatot terveznek a kutatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×