eur:
391.17
usd:
367.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Három kutatóé az idei kémiai Nobel-díj

Venkatraman Ramakrishnan és Thomas A. Steitz amerikai, valamint Ada E. Jonat izraeli kutató kapta az idei kémiai Nobel-díjat - jelentették be Stockholmban.

A három kutatónak a riboszómák, vagyis a citoplazmában elhelyezkedő, RNS-ből és fehérjékből álló sejtszervecskék struktúrájának és működésének kutatásáért ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia a tekintélyes díjat. Ada E. Jonat az izraeli Weizmann Intézet munkatársa, 1964 óta az első nő, akinek odaítélik a díjat. Az indiai születésű amerikai állampolgár Venkatraman Ramakrishnan a cambridge-i MRC Molekuláris Biológiai Laboratóriumban, Thomas Steitz pedig az amerikai Yale Egyetemen dolgozik.

A díjazottak kutatásai során vált világossá, hol és hogyan fordítódik le a DNS-ben tárolt genetikai információ a fehérjék nyelvére. Õk végezték az úttörő vizsgálatokat a sejtek fehérjegyárai, az úgynevezett riboszómák szerkezetével és működésével kapcsolatban.

A riboszómákkal kapcsolatos alapvető felfedezések számtalan jelentősége közül ma az egyik legkiemelkedőbb az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem, mivel az antibiotikumok körülbelül felének a riboszómák a célpontjai.

Magyarok a kémiai Nobel-díjasok között

Magyar származású tudós utoljára 2004-ben kapta meg a svéd akadémiától a rangos elismerést: akkor Herskó Ferenc izraeli biológust tüntették ki a test fehérjéinek lebontását vizsgáló kutatásaiért.

1994-ben az Egyesült Államokban élő Oláh György kapott Nobel-díjat a karbokationok kimutatásáért és vizsgálatáért (az ő kutatásai révén lehet magas oktánszámú, illetve ólommentes benzint előállítani).

1986-ban a Torontóban élő Polányi János kapott megosztva, míg 1943-ban Hevesy György önállóan kémiai Nobel-díjat.

Az első magyar származású - egyébként osztrák-német - kitüntetett Zsigmondy Richárd volt, akit 1925-ben a kolloid oldatok heterogén összetételének meghatározásáért és az ultramikroszkóp feltalálásáért díjaztak.

Érdekességek a kémia Nobel-díjjal kapcsolatban

Az ideivel együtt összesen 101 kémia Nobel-díjat osztottak ki, vagyis nyolc alkalommal nem ítélték oda a rangos kitüntetést. Ennek oka, hogy ezekben az években (1916-ban, 10917-ben, 1919-ben, 1924-ben, 1933-ban, 1940-ben, 1941-ben és 1942-ben) a Nobel Bizottság nem talált kimagasló eredményt a kémia területén, illetve a két világháború idején szünetelt a Nobel-díj odaítélése.

Összesen 156 tudósnak ítélték már oda a díjat, de közülük - az idei díjzottal együtt - csak négy volt nő, ráadásul ketten rokonok: 1911-ben Marie Curie, 1935-ben pedig lánya, Iréne Joliot-Curie kapta a kémiai Nobelt.

A legidősebb kémiai Nobel-díjas John B. Fenn volt, aki 2002-ben 85 évesen lett díjazott.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×