eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Génterápiával a színvakság ellen

Egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók ahhoz, hogy génterápia segítségével gyógyítsák a színvakságot. Amerikai kutatók már képesek arra, hogy teljesen visszaállítsák olyan felnőtt majmok színlátását, amelyek születésük óta nem tudták megkülönböztetni a zöldet és a pirosat.

A Washingtoni Egyetemen használt módszerről a Nature című folyóirat számolt be. Eszerint ugyan még újabb vizsgálatok szükségesek, de a majmoknál használt módszer valószínűleg beválik az embereknél is.

Korábban kutatók nem hitték, hogy a módszer - a tökéletes színlátást biztosító receptorok "hozzáadása" az agyhoz - felnőtteknél is lehetséges; úgy vélték, a dolog csak a kisgyerekeknél működik, akiknek az agya alakítható.

Jay Neitz professzornak és csapatának azonban sikerült a gyógyító géneket beépíteni egy felnőtt mókusmajom szemének fényérzékelő sejtjeibe - így az állat immár képes megkülönböztetni a zöldet a pirostól. Erre a hím majmok képtelenek.

A majmok színvakságát két éve gyógyították meg, és azóta stabil a színlátásuk, de folyamatosan vizsgálták őket, hogy kiderítsék, vannak-e a kezelésnek hosszú távú mellékhatásai.

A színvakságnak több formája van. Leggyakoribb az az öröklött színvakság, amikor az ember nem tudja megkülönböztetni a zöldet a pirostól. A színvakság kialakulhat bizonyos betegségekre - például a makula degenerációra - szedett gyógyszerek mellékhatásaként is.

Az amerikaiak módszere becslések szerint az öröklött színvakságban szenvedő férfiak hét, a nőknek az egy százalékán segíthet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×