INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Egy kék ételfesték enyhítheti a gerincsérülés súlyosságát

InfoRádió / MTI
Egy elterjedten használt, biztonságos, kék ételfesték azonnali intravénás alkalmazásával minden eddiginél jobb eredmény érhető el a gerincsérülések kezelésében - közölték amerikai kutatók hétfőn.

A Rochester Egyetem munkatársai Maiken Nedergaard vezetésével patkányok gerincsérülésén tesztelték a briliánskék-G (Brilliant Blue G, BBG) jelű ételfestéket. A festéket a sérülést követő lehető legrövidebb időn belül juttatták intravénásan a patkányok megsérült gerincagyába, ezzel megelőzték a gyulladás kialakulását és csökkentették a másodlagos sérüléseket.

Amikor az agyban vagy a gerincvelőben lévő idegsejtek károsodnak, olyan vegyületeket bocsátanak ki, amelyek a környező sejtek pusztulását okozzák. Ennek pontos okát nem ismerik a szakemberek, ám ha sikerülne megelőzni a másodlagos károsodást, enyhébb következménnyel járna a szélütés vagy a gerincagy sérülése.

"Ma még nincs hatékony kezelés a gerincagy akut sérülésére - szögezi le tanulmányuk kiindulópontját közleményében Steven Goldman, a kutatás egyik résztvevője. - Reményeink szerint ez a munka praktikus, biztonságos anyaghoz vezet, amelyet a páciensek sérülésük után rövid időn belül megkapnának, hogy ezáltal csökkenjen a szokásos másodlagos károsodás mértéke".

Nedergaard kutatócsoportja olyan anyagot keresett, amely lekötheti a sérüléskor keletkező vegyületek egyikét, az ATP (adenozin-trifoszfát) molekulát. Megállapították, hogy BBG jelű kék ételfesték kapcsolatba lép az ATP-vel egy receptoron keresztül, ezáltal mintegy leköti.

"Megállapítottuk, hogy a receptort gátló BBG intravénásan történő alkalmazása jelentősen csökkentette a gerincagy sérülés súlyosságát, minden bizonyítható mérgező hatás nélkül" - írják a szerzők. A szer csak azoknál a pácienseknél kockázatos, akiknek vérmérgezésük alakult ki.

A szóban forgó ételfesték egy másik kék színezék származéka, amelyből az Egyesült Államokban egy ember évente átlagosan 16 milligrammot fogyaszt el.

Nedergaard felhívta a figyelmet arra, hogy a humán próbákra még éveket várni kell.

A címlapról ajánljuk