eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Idén korábban jön a tavasz

A klímaváltozás kihat az évszakok változására is: az idén majdnem két nappal korábban köszönt majd be a tavasz, mint általában - derült ki egy friss kutatásból.

A kutatók az Egyesült Államokban és Kanadában vizsgálták meg, hogyan változott az előző évszázadban a hőmérséklet. Kiderült, hogy ma 1,7 nappal korábban köszönt be a tavasz - de igaz ez a nyárra, az őszre és a télre is.

Ez azt jelenti, hogy a 20. századi átlagnál 1,7 nappal korábban mérik az év legmagavabb és legalacsonyabb hőmérsékletét is.

Bár azt még nem lehet pontosan tudni, mi lesz ennek a következménye, a tény mindenképpen aggasztó - hangsúlyozta a kutatásban részt vevő Alexander Stine, az amerikai Berlekey Egyetem munkatársa. Az évszakok ráadásul nem csupán korábban köszöntenek be, de melegebbek is - tette hozzá.

A Nature című lapban közölt beszámoló szerint az is aggasztó, hogy a trend nagyon szabálytalan, és a természet változékonyságával nem megmagyarázható. Nyilvánvalóan a globális felmelegedés - vagyis az emberi tevékenység következménye - figyelmeztetnek a kutatók, akik a jelenséget az északi és a déli féltekén is megfigyelték.

Az évszakok korábbi beköszönése egyébként a kutatókat is meglepte, ezt ugyanis egyetlen, a globális felmelegedést vizsgáló számítógépes modell sem jelezte.

"Vannak olyan dolgok, amelyeket szinte 'elvárunk' a globális felmelegedéstől, és olyanok is, amelyeket eszünkbe sem jutna összefüggésbe hozni vele" - fejtette ki Stine. Az első kategóriába sorolta, hogy a sarki jég egy kissé korábban kezd el olvadni, és egy kicsit később ismét vastagodni. Az viszont nem következik logikusan, hogy két nappal korábbra jöjjön előre az év legmelegebb napja.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×