eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egerek gondoskodnak az erdő újjászületéséről

Spanyol kutatók kis rágcsálók téli eleséggyűjtési szokásainak tanulmányozása közben arra rájöttek, hogyan járulnak hozzá az állatok az erdő fennmaradásához.

Két egérfajta szokásait vizsgálták. A nyugati vadegérét, amelynek súlya 18 gramm, és a közönséges erdeiegérét, amelyé 45 gramm. Mindkét fajta döntő részben makkot tárol az ínséges hónapokra.

A kutatók felfedezték, hogy bár mindkét fajta jobban kedveli a nagyobb méretű makkokat, számolniuk kell azzal, hogy nem bírnak el akkorát, amely meghaladja testsúlyuk 60 százalékát, ezért eszerint válogatnak.

Gyűjtőútjukon el-elhullajtanak egy-egy termést, vagy elfelejtik, hová rejtették azt és az így "elherdált" makkból megfelelő körülmények között új tölgyfa nő ki, mégpedig nem is egyféle, mivel a kicsi és a nagy makkok között genetikai különbségek is vannak - írta az El País című spanyol lap.

Ugyanakkor maga a tölgy is hozzájárul a természet sokféleségének, egyensúlyának megmaradásához, mivel az egereken kívül még sokféle vad él a terméséből. Ez közismert például a mókusokról, a vaddisznóról.

A tölgy "kulcsfa" - mondják a kutatók, mivel nemcsak élelmezi az állatokat, hanem odvaiban menedéket ad az éjszakai madaraknak is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×