eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nagyon jól működhet a vakok hatodik érzéke

Minden segítség nélkül ment végig az akadálypályán egy teljesen vak ember. A kutatók feltételezik, hogy a szemük világát elvesztőknek nagy segítségre lehet a hatodik érzékük, amellyel még mások arckifejezését is "leolvashatják".

A tudósok rájöttek, hogy a vak emberek a hatodik érzékük segítségével hogyan tudnak átjutni az útvesztőkön, akadályokon. Egy férfi, aki agyvérzés miatt teljesen megvakult, megérzés alapján képes volt székek és dobozok közöttt átsétálni.

Az esetet bemutató tanulmány szerint mindnyájan tudatalatti energiákat használunk, és ezek segítségével olyan cselekedetekre vagyunk képesek, amelyekről nem is hissszük.

Az említett férfi például képes volt érzékelni a tárgyakat, az eseményeket, amelyeket nem láthatott. Például reagált mások arckifejezéseire. De a sétáláshoz már botot használ, és az épületek között, az utcán szüksége van mások segítségére.

Egy videófelvétel azt mutatja, amint a férfi hibátlanul végigmegy a tudósok által felállított akadálypályán, botja és mások segítsége nélkül. A kutatás vezetője szerint az illető nem gondolta, hogy bármi különlegeset tenne, csupán egy hosszú folyosón ment előre.

Mint a kutatásvezető mondta, elveszthetjük a látásunkat, de valamiféle érzékünk marad bennünk a környezetünk iránt. Ugyanakkor kevesen vannak, akik agyi betegségek miatt vakulnak meg, így a téma további kutatásokat igényel.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×