eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szeretne olyan autót, amelyik elkerüli a baleseteket?

Szempillantásnyi idő alatt kanyarodik, és azonnal érzékeli a szembejövő veszedelmet. Egyelőre robotnak tűnik, de igazából autó lesz belőle. Mi köze van a dongóknak az autóbalesetekhez?

A dongók közlekedése inspirálta azt az új autót, amely képes magától kikerülni a szembejövő akadályokat. A szerkezet egyelőre inkább hasonlít egy robotra, mint egy autóra.

A BR23C fedőnévre hallgató autó-robotot a Nissan fejlesztette ki a tokiói egyetemmel közösen. A szerkezet lelke egy bonyolult érzékelőrendszer, amelynek a segítségével az "autó" képes kikerülni a szembejövő akadályokat.

A technológia a dongók összetett szemét utánozza. A dongó ennek köszönhetően azonnal reagálni tud közeledő tárgyakra, és el tudja azokat kerülni.

Azaz, a biomimetikus robotvezérlő két méteres távolságig képes fölismerni a tárgyakat 180 fokos körben, és így fordul el tőlük.

A Nissan kutatásvezető mérnöke, Ando Tosijuki elmondta: az egész annak a leképezése, ahogyan a dongók elkerülik a többieket. "Egy szempillantásnyi idő az egész."

A robotot (autót) a cég közúti biztonságot kutató programja keretében fejlesztették ki, ami várakozásaik szerint a felére csökkentheti a balesetek számár 2015-re. Õk maguk 2010-ben már szeretnék elektronikus autóikba építeni a technikát, és a Japánban, valamint az Egyesült Államokban való bevezetés után 2012-től terjesztenék azt világszerte.

Ráadásul az elektronikus autók kerekei a maiakénál sokkal könnyebben és gyorsabban tudnak fordulni, akár 90 fokban is. Így könnyebben el lehet kerülni velük a baleseteket is. Hát még, ha az új technológia is a segítségünkre lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×