eur:
389.65
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Eddig ismeretlen állatfajra bukkantak - nézze meg!

Egy eddig ismeretlen, de máris a kihalás szélén álló kagylófajra bukkantak a Vörös-tengerben kutakodó tudósok. A negyven centiméter hosszúra is megnövő, több kilós óriáskagyló a tenger legkorábbi kizsákmányolásának eshetett áldozatul.

Az óriáskagyló eddig ismeretlen fajára bukkantak a Vörös-tengerben. A fosszilis maradványokból arra következtetnek a tudósok, hogy a Tridacna costata 125 ezer évvel ezelőtt a helyi óriáskagyló-állomány 80 százalékát tehette ki. Mára azonban a legveszélyeztetettebb fajok között van.

Fokozatos eltűnéséért az ember okolható, a történtek a tenger kizsákmányolásának egyik legkorábbi példáját jelentik.

A frissen felfedezett kagylótípus negyven centiméter hosszú, és jó pár kilós. Az ember megjelenése előtti időkben akár 60 centiméter hosszúra is megnőhetett. Egyik rokona, a Tridacna gigas akár másfél méteres is lehet. A Tridacna costata csak sekély vizekben él meg.

Két jégkorszak között, 125 ezer évvel ezelőtt jelenhetett meg a térségben az ember, a kagyló pedig feltűnő külsejével könnyen megszerezhető élelemnek bizonyulhatott.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×