eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Rekordmértékben olvad a sarki jég

Sosem látott mértékben húzódhat vissza idén az Északi-tenger jege, akár a tavaly szeptemberi rekord is megdőlhet. Ilyen sok jég még sosem olvadt el a műholdas mérések harminc évvel ezelőtti bevezetése óta. Az olvadás ráadásul gyorsítja a globális felmelegedést.

Amióta műholdfelvételek léteznek, nem volt ilyen kicsi a sarki jég kiterjedése - figyelmeztetnek amerikai tudósok. Az Amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatok Központja közölte: a jégborította terület a 2005-ösnél is csekélyebb, pedig abban az évben mérték a második legkisebb kiterjedést.

Idén a sarki jég hamarabb kezdett olvadni, mint korábban, azaz idővel a jégborította felület kisebb lehet, mint tavaly, 2007 szeptemberében, az eddigi negatív csúcs idején.

A tudósok szerint az Arktisz klimatikus fordulópont előtt áll.

Augusztus 26-án 5,26 millió négyzetkilométert borított jég, míg 2005-ben 5,32 milliót. Tavaly szeptemberben viszont csak 4,13 millió négyzetkilométert fedett jég az északi vidékeken, ami a legkisebb volt a műholdas mérések harminc évvel ezelőtti megkezdése óta. 1980-ban a jég még 7,8 millió négyzetkilométerre terjedt ki.

Most annak ellenére dőlhet meg az egy évvel ezelőtti rekord, hogy az átlaghőmérséklet alacsonyabb, mint akkor.

Az Északi-tenger jegének nagy része egy tél alatt keletkezik, így relatíve vékony, és könnyebben elolvad, mint az éveken át felgyülemlett rétegek.

A hosszú távú folyamatok persze nyilvánvalóak: a sarki jég egyre kisebb területet borít be az évek múltával, és gyorsabban tűnik el, mint akár egy évtizeddel ezelőtt.

2080-ig valószínűleg a legtöbb nyáron hajózni is lehet majd az Északi-tengeren. Az olvadás ráadásul segíti a globális felmelegedést is, hiszen a víz több napenergiát nyel el, mint a jég.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×