eur:
389.39
usd:
361.89
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az újratemetett aranykoszorú rejtélye

Felbecsülhetetlen értékű arany babérkoszorúra bukkantak Görögország északi részén: a kincslelet egy, a munkások által taposóaknának vélt nagy rézurnában rejtőzködött.

A Theszaloniki Egyetem közölte: a lelet az Athéntól 520 kilométerre északra fekvő Aigai feltárása közben került napvilágra. Ez a város volt az ókori makedón birodalom első fővárosa, ahol II. Fülöpöt (Philipposzt, Kr. e. 383-336), Nagy Sándor apját meggyilkolták.

A lelet igen szokatlan, mivel a jelek szerint az aranykincseket még az ókorban kivették a sírból, majd újratemették a város piacterén, Eukleia istennő szentélyének közelében. A tekintélyes méretű rézurna belsejében egy hengeralakú fedeles aranybögrére bukkantak, az arany babérkoszorú és emberi csontok mellett.

A kutatók szerint a lelet az időszámításunk előtti IV. századból, II. Fülöp és Nagy Sándor uralkodásának korából származik.

"A régészeknek magyarázatot kell arra találniuk, hogy ezek a tárgyak és csontok miért a kiterjedt királyi temetőn kívül voltak. Arra is kell keresniük a választ, hogy ennek az ismeretlen, ám nem jelentéktelen személynek a földi maradványait miért a város leglátogatottabb, egyben a legszentebb helyén rejtették el. Ekkoriban meglehetősen szokatlan volt a temetőkön kívüli temetkezés" - áll az egyetem közleményében.

Az Aigaitól nyugatra fekvő Vergina királyi temetőjében a régészek 1977-ben arany és ezüst kincsleletre bukkantak. Az egyik monumentális sírkamrában az általánosan elfogadott nézetek szerint II. Fülöpöt helyezték örök nyugalomra. Egy hatalmas, mozaikpadlós épületkomplexum maradványait Aigaiban II. Fülöp palotájaként azonosították.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×