eur:
389.33
usd:
361.51
bux:
68403.17
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ösztrogénnel kell kezelni a skizofrén nőket?

Kevesebbet szenvednek a skizofrén vagy egyéb mentálisan beteg nők a tünetektől, ha ösztrogénnel kezelik őket. A melbourne-i kutatás eredményét üdvözölte a szakma, de úgy látják, ez csak az első lépés volt, további vizsgálatokra van szükség.

Azt találták ausztrál tudósok, hogy az ösztrogénnel kezelt, mentális betegségekben szenvedő nők kevesebbet szenednek hallucinációktól.

Ugyan a férfiak testében is van kis mennyiségű ösztrogén, azaz női nemi hormon, de a női szervezet sokkal nagyobb mennyiségben termeli ezt az anyagot, ami más funkciói mellett a menstruációs ciklust is szabályozza.

A ösztrogén és a mentális betegségek közti kapcsolat már a múlt század eleje óta ismert, de csak most jöttek rá, hogy ez a kezelésben is alkalmazható. A melbourne-i Monash Egyetem kutatóinak kísérletében száz skizofrén nő vett részt, felüket esztradiolt, az ösztrogén leggyakrabban előforduló változatát tartalmazó tapasszal kezelték.

A többiek is tapaszt kaptak, de mindenféle hatóanyag nélkül. Mindkét csoport tagjai tovább szedték addig megszokott gyógyszereiket is. A következő hónapban heti rendszerességgel jegyezték föl pszichotikus állapotukat. Az első csoport állapota javulást mutatott a kezelési idő alatt.

A kutatók vezetője szerint a hormon fölgyorsítja az agy vérkeringését, ami így több cukrot is használ föl. Ugyanakkor azt is elképzelhetőnek tartja, hogy hosszú távú hatásai is vannak a kezelésnek, talán az megváltoztatja, ahogyan az agysejtek kapcsolatban állnak egymással.

A Rethink nevű, mentális betegekkel foglalkozó karitatív szervezet üdvözölte a kutatás eredményét, de fölhívta a figyelmet arra, is, hogy ez csak egy kis tanulmány, amelyet követnie kell még számos másiknak is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×