eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vizet talált a Marson a NASA Phoenix-szondája!

Van víz a Marson - jelentette be csütörtökön az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA, miután a bolygó felszínét kutató Phoenix szondának sikerült tapaszatalati úton megerősítenie a víz marsi jelenlétét. Most sikerült első ízben megérinteni és "megízlelni" a marsi vizet. Az eredeti határidőhöz képest öt hónappal - szeptember 30-ig - meghosszabbították a Mars-kutató programot.

"Van vizünk" - közölte a NASA által szervezett tájékoztatón William Boynton, az Arizonai egyetem kutatója.

A szenzációs bejelentést magyarázva a tudós felidézte, hogy "a vízjég jelenlétére utaló jeleket láttak már a Mars körül keringő Odyssey űrszonda megfigyeléseiben", majd látták az eltűnő jég nyomát a Marson május végén landolt Phoenix önjáró laboratórium egyik mintájáról készült fotókon, de "most sikerült első ízben megérinteni és 'megízlelni' a marsi vizet". A kutatók már évekkel ezelőtt abból indultak ki, hogy létezik fagyott víz a Marson, de erre mostanáig nem volt közvetlen bizonyítékuk.

A Phoenix a vörös bolygó északi pólusának fagyott talajából vett mintát robotkarjaival. A mintákat ezután felhevítette, s az így keletkező gázokat elemezve vízgőz nyomaira bukkantak.

Mint azt Peter Smith, a Mars-misszió tudományos kutatóinak a vezetője elmondta, korábbi elemzések már kimutatták többféle tápanyag, például nátrium, kálium, magnézium jelenlétét a marsi talajban, vagyis csupa olyan elemét, amely az emberi testben is megtalálható, és amely fontos az élet kialakulásához. "Egyelőre azonban nincs bizonyítékunk szerves szénvegyületek jelenlétére" - mondta.

A kutatók most megpróbálják felgöngyölíteni a marsi jég képződésének folyamatát, hogy kiderítsék, volt-e valaha folyékony formában víz a bolygón, lehetővé téve akár kezdetleges létformák - mikroorganizmusok - kialakulását.

A sajtótájékoztatón bejelentették azt is, az eredeti határidőhöz képest öt hónappal - szeptember 30-ig - meghosszabbították a Mars-kutató programot. A hosszabbítás kétmillió dollárral drágítja meg a Phoenix küldetésének eddig 420 millió dollárra rúgó költségét.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×