eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Lépni kell, különben vége a korallzátonyoknak

A korallzátonyokat alkotó virágállatfajok harmadát kihalás fenyegeti, ha nem sikerül megállítani a globális felmelegedést - figyelmeztetnek a tudósok.

A klímaváltozás, a part menti fejlesztések, a túlhalászat és a szennyezés hatására rövid időn belül kipusztulhat a zátonyokat alkotó korallfajok harmada - állapították meg az első világméretű, a virágállatfajok kilátásaival foglalkozó kutatás munkatársai.

A jelentés elkészítésében - amely a Science című tudományos lapban jelent meg - 39 tudós vett részt. Egyikük, Alex Rogers a londoni Zoológiai Társaság munkatársa úgy fogalmazott: "a helyzet ijesztő".

A kutató szerint nemcsak a korallfajok vannak veszélyben - nagyobban, mint bármelyik szárazföldi állatfaj a kétéltűek kivételével -, ötven-száz éven belül ugyanis az azok környezetében kialakult ökoszisztéma is elpusztulhat.

Az elmúlt évek legnagyobb korallpusztítása az 1997-1998-as El Niño jelenség hatására ment végbe, amelynek hatására a tenger vize egy jelentős méretű területen az átlagosnál melegebbé vált.

Amikor a víz felmelegszik, a korallzátonyok környékéről eltűnnek azok az algák, amelyekkel a korallpolipok szimbiózisban élnek. A tápanyaghiány következtében a korall elveszti színét, kifehéredik, és pusztulni kezd.

A kutatás során a szakértők megállapították: 1998 előtt a 704 korallfajból mindössze 13-at fenyegetett a kihalás veszélye, mára 231-et.A savasodás komoly veszély

Nemcsak a felmelegedés, hanem a tengerek vizének elsavasodása is veszélyezteti a korallokat: ahogy a víz egyre több szén-dioxidot vesz fel a légkörből, savasabbá válik, és ilyen tekintetben már egy apró változás is megnehezíti a korallok meszes vázának kialakulását.

"Tudjuk, hogy a tengerek felső vízrétegének felmelegedése nem tesz jót a koralloknak, de úgy gondoljuk, lesznek fajok, amelyek alkalmazkodnak majd ehhez a körülményhez. Az óceánok elsavasodása ugyanakkor sokkal alattomosabb dolog: nem tudjuk, meddig romlik a helyzet, de a becslések szerint óriási pusztításra kell számítani évtizedek, de akár évek alatt" - magyarázta Kent Carpenter, a virginiai Old Dominion Egyetem munkatársa.

Sok területen a túlhalászás - főleg a dinamittal való halfogás - veszélyezteti a korallokat, máshol a part menti építkezések, a vízszennyezés vagy a betolakodó állatfajok okoznak gondot.

A karibi térségben a part menti mezőgazdasági területekről például olyan vegyszerek kerülnek a vízbe, amelyektől egyes algák gyorsabban szaporodnak és elnyomják a korallokat, miközben a halászok nagy mennyiségben fogják ki a halakat, amelyeknek éppen ez az alga a fő tápláléka.

A kutatók rámutattak: minden felsorolt probléma lényeges, a legnagyobb jelentőségű mégis a globális felmelegedés. Éppen ezért, hogy a természeti és gazdasági szempontból is rendkívül fontos korallzátonyok életben maradhassanak, elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogására kell összpontosítani.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×