eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Férfisellőt találtak a 17. század Titanicján

A 17. századi világ egyik legnagyobb hajójára bukkantak a kutatók az angol partok mentén. A hajó brit vagy holland tulajdonban állhatott. Azt még nem tudják, kereskedelmi- vagy hadihajó volt-e. Az is lehet, hogy egy ekkoriban szokványos tengeri csatában süllyedt el.

A világ egyik legdrágább üdülőkörzetétől, a dorseti Sandbanks-félszigettől egy mérföldre, hétméteres mélységben, kotrási munkálatok közben bukkantak rá a 17. század egyik legnagyobb hajójára.

A 39 méter hosszú, tölgyfából készült roncsról még nem tudni, hogy kereskedő- vagy hadihajóként szolgált-e. A brit, esetleg holland háromárbocos 1620 körül süllyedhetett el. A korabeli világ Titanicja lehetett - hegyezte meg a kutatást vezető David Perham.

A fedélzeten rengeteg kincset találtak a búvárok. Köztük van egy férfisellő szobra is, drágakő szemekkel. Hét ágyú, edénytöredékek, hordók, egy rézserpenyő és egy ezüstkanál is a talált tárgyak közt szerepel.

A szobrot David Perham a házi medencéjében őrzi. Azt mondja, jó okuk van feltételezni, hogy a férfisellő egy kollekció része volt. Az alkotás státusszimbólum lehetett a maga idejében.

Ezekben az években a spanyolokkal, a hollandokkal és a franciákkal is háborúban álltak az angolok. Nem messze a roncstól, Portland környékén is zajlott egy tengeri ütközet, így elképzelhető, hogy a hajó ekkor sérült meg, és süllyedt a tenger fenekére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×