eur:
401
usd:
366.68
bux:
74336.17
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Az "öncélú" szex sokkal régebbi, mint gondoltuk - képekkel

Élvezet lehetett a szex annak a halfajtának, amelynek a megkövesedett maradványaira Ausztráliában bukkantak a tudósok. A 380 millió éve élt nőstény hasa az eddig ismert legkorábbi embriót rejtette. A felfedezés megváltoztathatja a gerincesek evolúciójával kapcsolatos ismereteinket is.

Az élvezetért való szex sokkal régebbi, mint eddig gondoltuk - derült ki egy most megtalált fosszilis maradványnak köszönhetően. Egy ősi, kihalt halfajta példánya éppen szülés előtt vesztette életét.

A tudósok szerint a lelet a legkorábbi bizonyítéka annak, hogy a gerincesek közösüléssel biztosították az utódlást, és az ikrákat nem csupán a vízben termékenyítették meg. A devon korban, 375 millió évvel ezelőtt élt, a placodermek primitív csoportjába tartozó hal a legkorábbi ismert gerinces elevenszülő.

A leletre a nyugat-ausztráliai Fitzroy Crossing kisvárosának közelében, a Gogo szikláknál bukkantak rá. A lelet 200 millió évvel idősebb, mint az eddig ismert legrégebbi elevenszülőké.

A halfajtát "materpiscis attenboroughinak", azaz "Attenborough anyahalának" nevezték el, tisztelgésként az ismert természetfilmes, Sir David Attenborough előtt, aki 1979-es, Élet a Földön című sorozatában mutatta be a Gogo különleges fosszilis lelőhelyét.

A felfedező, a Melbourne-i Viktória Múzeum professzora, John Long megmutatta a bébihal vékony csontjait. A köldökzsinór még mindig összeköti a kis halat az anyjával, amely három vagy négy utódot készült világra hozni, mikor elpusztult.

"Leesett az állam"


"Mikor először megláttam a kicsit az anyja hasában, leesett az állam. Tudtam, hogy a legöregebb ismert gerinces embriót tartom a kezemben" - mondta John Long. Mindez ráadásul a legelső példája a belső megtermékenyítésnek, azaz a szexnek is, ami mutatja, hogy a placodermek fejlett reproduktív szervekkel rendelkeztek. A felfedezés megváltoztatja a gerincesek evolúciójával kapcsolatos elképzeléseinket is.

A gerincesek - halak, kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök - közül csak a madarak egyáltalán nem elevenszülők, a halak közt a cápák és ráják viszont azok. A placodermek a cápákhoz hasonlóan termékenyítették meg a nőstényt, és Dr. John Long szerint ez élvezetet nyújthatott nekik - legalábbis a hímnek biztosan.

A placodermek ijesztő teremtmények voltak, erős, diótörő állkapoccsal, csontos védőburokkal rendelkeztek, és így igen sikeres ragadozók lehettek. A lelet egy makréla nagyságú halé, de a faj egyes példányai hat méter hosszúra is megnőhettek. Így aztán a devon kor meghatározó ragadozói lehettek. Más halfajták ekkoriban kezdtek el kikúszni a szárazföldre, hogy később négylábúakká fejlődjenek.

A placodermek ismereteink szerint a devon kor végén fellépő klímaváltozás következtében pusztultak ki. Helyüket a hierarchiában az ekkoriban kifejlődő cápák vették át.

Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×