eur:
398.98
usd:
364.71
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes

Egy apróságon múlik, hogy lány lesz-e a fiúból

A közelmúltban publikált eredményekkel a tudósok közelebb jutottak a nemek kialakulásának megértéséhez, így szükség esetén azok későbbi meghatározása is könnyebben megvalósítható lehet.

A felfedezéseiket a Nature tudományos magazinban publikáló brit kutatók azt vizsgálták, hogy az X és Y kromoszómával rendelkező embriók - amelyeknek fiúként kellene megszületniük - egy részénél miért alakulnak ki a petefészkek, miért születnek meg lányként.

A folyamat kulcskérdése, hogy a herék kialakulásában szerepet játszó Sox9 jelű gén aktivizálódik-e. A tudósok azt tapasztalták, hogy az esetek meglepően nagy részében - becslések szerint 20 ezer embrió közül egynél - ez nem, vagy hibásan történik meg, így nem herék alakulnak ki, hanem tüszők, amelyek petefészkekké érnek.

"Talán a nemek megfordulását, illetve az interszexuális eseteket is befolyásolni lehet a gén be- és kikapcsolásával" - latolgatta a lehetőségeket a kutatást vezető biológus, Robin Lovell-Badge.

Előfordul az is, hogy az Sox9 egy lány, azaz két X kromoszómával rendelkező embriónál lép működésbe, akkor férfi ivarmirigyek alakulnak ki.

A felfedezést géntechnológiával módosított egereken végzett kísérletek tették lehetővé.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Megjött a  jegyzőkönyv, mutatjuk a reakciókat

Megjött a jegyzőkönyv, mutatjuk a reakciókat

Tegnap a forint 402-ről 399 közelébe erősödött az euróval szemben, miután esett az olaj ára és elmaradt a várt kínai fiskális lazítás. A mai nap egyelőre felemásan alakul, az euró gyengélkedésének köszönhetően tovább tud erősödni a forint, a dollárral szemben azonban rosszul teljesít a hazai deviza. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×