eur:
389.54
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Riasztó előrejelzés: másfél méterrel is megemelkedhet a tengerek vízszintje

Az évszázad végére akár fél méterrel is megemelkedhet a tengerek vízszintje - figyelmeztet egy nemzetközi kutatócsoport. Ez pedig sokkal nagyobb arányú növekedés, mint amennyit az ENSZ Nobel-békedíjas Klímaváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) előre jelzett tavaly.

A brit és finn kutatókból álló csoport nem az első, amelyik úgy véli, hogy túlságosan óvatos volt az IPCC, amikor úgy becsülte, hogy 2100-ra 28-43 centiméterrel emelkedik majd meg a tengerek vízszintje.

A kutatócsoport számítógépes modellezés segítségével jutott arra az eredményre, hogy vízszint akár fél méterrel is megemelkedhet.

"Az elmúlt kétezer évben a tengerek globális átlagvízszintje állandó volt, mindössze 20 centis volt a változás. Az évszázad végére azonban a becslésünk szerint jelentős, 08 - 1,5 méteres lehet a vízszintemelkedés" - hangsúlyozta Svetlana Jevrejeva, a Liverpool közelében működő Proudman Óceonográfiai Laboratórium munkatársa.

A növekedést egyértelműen a sarki jég gyors olvadása magyarázza - tette hozzá a kutató. Az eredményről a nemzetközi csoport az Európai Földtudományi Unió (EGU) bécsi éves közgyűlésén számolt be.

Más tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy kevés bizonyíték van arra, milyen magas volt a tengerek vízszintje évezredekkel ezelőtt. Mindössze néhány római kori lelet utal arra, hogy az elmúlt kétezer évben jelentősen változott a vízszint.

Nem ez az első figyelmeztetés

Jelenleg évente 3 milliméterrel nő a tengerek vízszintje - és már ez is jelentős emelkedésnek minősíthető.

A mostani kutatás eredménye mindesetre nem egyedülálló: tavaly a német Stefan Rahmstorf más metodológiával ugyan, d e szintén úgy becsülte meg, hogy 2100-ra 0,5 - 1,4 méterrel lesz magasabb a vízszint.

A legújabb műholdas felvételek egyébként azt mutatják, hogy Grönlandon és a Déli-sark nyugati részén csökken a jégtakaró, utóbbinak a keleti részén viszont jelentős mértékben hízhat.

A grönlandi és nyugat-antarktiszi jég teljes elolvadása méterekkel emelné meg a vízszintet, de ez a folyamat - ha be is következik - évszázadokig tarthat.

Mindenesetre már a tengerek vízszintjének egyméteres emelkedése is súlyos következményekkel járna az alacsonyan fekvő országok számára. Csak a 153 milliós Bangladesben a lakosság 80-90 százaléka él nem egészen egy méterrel a tengerszint fölött.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×