eur:
393.17
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Testmozgás, megfelelő étrend - és kidobhatja a pirulákat!

Az emberek minden bajra azonnal gyógyszert szednek, pedig több kutatás is azt bizonyítja, hogy a megfelelő étrend és a testmozgás nagyon sok betegségre hatékony - és tabletta sem kell.

A Harvard Health Letter áprilisi számában írták meg kutatók, hogyan lehet karban tartani hét, általánosan elterjedt betegséget gyógyszer nélkül. Azt ugyan senkinek sem javasolják a szerzők, hogy önhatalmúlag abbahagyja az előírt tabletták szedését, de azt igen, hogy próbálják ki az alternatív lehetőségeket.

Íme, a hét betegség, amelyet kezelni lehet gyógyszerek nélkül - és a módszer:

Izületi gyulladás
Jó esély van arra, hogy fogyással kevésbé fájdalmassá tehetjük ezt a betegséget. Ha ezt ráadásul testmozgással érjük el, akkor tovább csökkenthető a fájdalom, és mozgékonyabbá válhat a beteg. Akiknek megfelelő a testsúlyuk, azoknak is ajánlott az olyan mozgás, amely nem terheli az izületeket - ilyen például az úszás.

Magas koleszterinszint
Az alacsony sűrűségű lipoproteinekhez (LDL) kötött koleszterin szintje 5 százalékkal csökkenthető, ha a páciens kerüli a telített zsírban gazdag ételeket. Hasonló hatás érhető el rostok, valamint szterolokkal dúsított margarin fogyasztásával.

Kognitív képességek csökkenése

A memóriatesztek és egyéb "agygyakorlatok" segítenek az egészséges idős embereknek abban, hogy okosak maradjanak. Érdekes módon azonban a fizikai erőfeszítés többet használ az agynak, mint a mentális "gimnasztika".

Depresszió
A rendszeres fizikai aktivitás potenciális antidepresszáns hatással bír.

Cukorbetegség
A testmozgás hatékonyan fékezi a vércukor emelkedését, mivel az edzés következtében az izmok könnyebben felveszik az inzulint, vagyis gyorsabban kikerül a cukor a véráramból. Kevesebb édesség fogyasztásával és könnyen emészthető szénhidrátok fogyasztásával is szinten lehet tartani a vércukrot.

Magas vérnyomás
Fogyás, testmozgás és kevesebb nátrium bevitele a szervezetbe - ez mind hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást.

Csontritkulás

Súlyzógyakorlatokkal erőt fejthetünk ki a csontokra, amitől a csontszövetek erősebbekké és sűrűbbekké válnak - vagyis el sem kezdődik a csontritkulás folyamata. D vitamin és kalcium szedése különösen ajánlott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×