eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Zseblaboratóriumot fejlesztenek Debrecenben

Hordozható minilaboratórium kifejlesztésébe kezdett egy Amerikából hazatért magyar kutató a Debreceni Egyetemen. Akár egyetlen mikrocsipbe is beleférhet egy ilyen labor, amely vérképelemzésre, környezeti- és élelmiszerszennyezés mérésére egyaránt alkalmas.

Gáspár Attila az InfoRádiónak elmondta: munkatársaival egy komplett laboratóriumot próbálnak miniatürizálni, a mikrocsipekben ott vannak a klasszikus laboratórium részletei: a detektáló eszköz, az elválasztó és az injektáló egység, mindez egy néhány négyzetcentiméteres területen.

Ennek köszönhetően csak minimális mennyiségű mintára van szükség, egy ilyen mikrofizikai csipen több száz vizsgálatot is el lehet végezni egy vércsepp századrészéből; emellett nagyon hamar megszületik az eredmény - hangsúlyozta a vegyész-kutató.

A szakember hozzátette: ezeket a mikrocsipeket használni lehet majd gyógyszerek kifejlesztésénél és vizek környezetvédelmi vizsgálatánál, az eredményt már a terepen megkaphatják.

Gáspár Attila szólt arról is, hogy a minilaboratórium minden területét fejlesztik, de még nem állt össze olyan berendezés, amely valóban elfér a zsebben is, a debreceni kutatócsapat ugyanakkor pont ezen dolgozik.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×