eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Nagyon rossz napunk van itt, a Földön"

Az űrben "ragadt" egy amerikai asztronauta, így nem lehet ott édesanyja temetésén. Az űrhajózás történetének legnagyobb lelki sokkját 355 kilométerrel a Föld felett kell kezelnie Daniel Taninak.

Az űrhajós október 25. óta tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson. Eredetileg ezen a héten kellett volna visszatérnie a Földre, de az utazását elhalasztották az Atlantis űrsikló technikai problémái miatt. Jelenleg úgy tűnik, hogy az asztronauta legközelebb január 10-én térhet vissza az űrből.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számára precedens nélküli problémát jelentett Daniel Tami 90 éves édesanyjának hirtelen halála.
Az űrállomáshoz tartozik ugyan egy Szojuz típusú mentőegység, de ha ezzel hozták volna haza az űrhajóst, akkor az űrállomás teljes legénységének el kellett volna hagynia a létesítményt.

Még nem volt példa arra, hogy valamely űrhajósnak akkor halt volna meg egy közeli rokona, amikor az űrben van - mondta John Yembrick, a NASA szóvivője.

Hozzátette: az eset leginkább a 2001. szeptember 11-ei eseményekhez hasonlít, amikor az űrbázison tartózkodó orosz és amerikai űrhajóssal ismertetni kellett a földi eseményeket.

Nagyon rossz napunk van itt, a Földön - kezdte beszámolóját a földi irányítóközpont munkatársa a terrortámadás napján.

Abban a támadásban egyik űrhajós rokona sem sérült vagy halt meg, de az érzelmi sokk így is óriási volt. Az amerikai asztronauta, Frank Culberton csak később tudta meg, hogy a Pentagonba irányított repülőgép pilótája korábbi osztálytársa, Charles Burlinghame volt.

Daniel Tani édesanyja szerdán délután halt meg, amikor autójával a sínekre hajtott, és összeütközött egy tehervonattal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×