eur:
389.2
usd:
361.43
bux:
68379.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem csak kellemetlen, életveszélyes is az influenza!

Az influenza duplájára növeli a szívroham és agyvérzés veszélyét - derült ki egy átfogó kutatásból, amelyet brit kutatók végeztek. Egy héten belül kétszer, három napon belül viszont már négyszer nagyobb az influenzások esélye arra, hogy szívrohamot vagy agyvérzést kapjanak, amelyben minden harmadik közülük meg is hal.

A londoni kutatók kétmillió embert vizsgáltak meg, és megállapították, hogy az influenzafertőzés miatt elszabadul az erekben felhalmozott zsír, "végigszáguld" a szervezeten, és megakad az agyban vagy a szívben, ahol blokkolhatja a vér áramlását.

Következtetésként megállapították, hogy az influenza "jelentős közegészségügyi problémát" jelent, amely évente több ezer idős ember halálát okozza, és a szívroham, valamint az agyvérzés mellett súlyos légzőszervi fertőzésekhez, így hörghuruthoz és tüdőgyulladáshoz vezethet.

Nagy-Britanniában évente 23 ezerrel többen halnak meg a téli, mint a nyári hónapokban, és Tom Meade professzor, a tanulmány egyik szerzője szerint közülük "több ezren" az influenza szövődményei miatt vesztik életüket.

Ezért arra figyelmeztetett, hogy a veszély csökkentése érdekében a lehető legtöbb embert be kell oltani influenza ellen. A Brit Szív Alapítvány - amely a kutatást finanszírozta - emiatt külön is tanácsolja minden szívbetegnek, hogy oltassa be magát. Ugyanezt javasolják azoknak is, akik valamilyen okból fokozottan ki vannak téve az agyvérzés veszélyének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×