eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Törött koponyákat foltoztak be őssejtekkel

Egy koponyatörés után keletkezett nagy rést is be lehet gyógyítani az őssejtterápia révén - bizonyították be egérkísérletekkel amerikai kutatók.

A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tudósai az embrionális őssejtek felhasználásával olyan kritikus kiterjedésű koponyasérüléseket kezeltek sikerrel az egereknél, amelyek maguktól nem gyógyultak volna be.

A tudósok az őssejteket a laboratóriumban tenyésztették, majd egy köztes fejlettségű, jobban specializált sejttípussá alakították, amelyből zsír, porc, csont és izomszövet jöhet létre.

Ezeket a sejteket apró, háromdimenziós "állványokra" helyezték, ezekkel együtt fecskendezték be az egerek koponyájába. Az "állványok" a hidroxilapatit nevű, a szervezetben lebomló ásványból készültek - erre azért volt szükség, hogy a köztes fejlettségű sejtek valóban csonttá alakuljanak, hidroxilapatit nélkül ugyanis csak lágyabb porc lett volna belülők.

A kísérletet ismertető kutató kiemelte, hogy az őssejtterápia alkalmazási lehetőségei az ilyen szabályozó eljárásokon múlnak, az embrionális őssejtek ugyanis maguktól teljesen különböző sejtekké alakulnak, ami nem alkalmas gyógyításra.

Nagy remények - a jövőben

Az embrionális őssejtek olyan sejtek, amelyek a petesejt és a spermium kivételével bármilyen sejtté képesek átalakulni. Ebbéli tulajdonságuk miatt a tudósok megkülönböztetett figyelmét élvezik, akik azt remélik, hogy egy sor, ma még gyógyíthatatlan betegség válik visszafordíthatóvá a segítségükkel, például az Alzheimer-kór vagy az 1-es típusú cukorbetegség.

Az embrionális őssejtekkel folytatott kutatást azonban sokan ellenzik, mert elfogadhatatlannak tartják az embriók elpusztítását. Számukra is jó hír, hogy nemrég amerikai és japán kutatók bőrsejtekből állítottak elő olyan sejteket, amelyek tulajdonságai rendkívül hasonlítanak az embrionális őssejtekére.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×