eur:
389.12
usd:
357.35
bux:
73126.06
2024. július 22. hétfő Magdolna

Egy zsák szenet kaptak a nagy szennyezők Balin

Indonézia több millió fát ültetett, hogy ezzel ellensúlyozza az ENSZ Balin rendezett klímacsúcsa során a légkörbe kerülő széndioxidot. Több, mint 15 ezer kormányzati illetékes, szakértő és újságíró vesz rész a 11 napos tanácskozáson, amelynek során a globális felmelegedés elleni konkrét lépésekről tárgyalnak.

Az ENSZ-égisze alatt kezdődött klímacsúcs elsőnapja a pr-fogások napja volt. Rachmat Witolear indonéz környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy országa többmillió fát ültet Szumátra, Kalimantan és Jáva szigetén a találkozó miatt a légkörbe kerülő melegházi gázok ellensúlyozására, avagy zöld zsargonban: "offszetelésére".

A fenyő, akác és trópusi meranti fákat négy és félezer hektáron ültetik el. A fák számítások szerint 900 ezer tonna széndioxidot kötnek majd meg, míg a csúcsra érkezők összesen 500 ezer tonnát juttatnak a légkörbe.

Ki a nap kövülete?

Közben aktivisták megnevezték "A nap fosszilis kövülete" nagydíj első nyerteseit. Az Egyesült Államok, Kanada és Szaúd-Arábia, mint nagy CO2 kibocsájtók egy nemzeti lobogójukkal díszített zsák szenet kaptak a csúcs mezsgyéjén zajló alternatív rendezvényen.

A díjat országa nevében átvevő egyik fiatal amerika aktivista viccesen közölte, hogy "a klímaváltozás elleni nemzetközi fellépés akadályozásáért" jutott hazájának a kétes értékű elismerés.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre arról ismert környezetvédő körökben, hogy nem hajlandó határértékeket elfogadni a klímaváltozást elősegítő gázok kibocsájtásáról. Kanada pedig ugyan aláírta a kiotói jegyzőkönyvet, de nem tartotta be a vállalásait.

Az új ausztrál miniszterelnök azonnal aláírta a jegyzőkönyvet

A publicitáshoz csatlakozott Kevin Rudd új ausztrál miniszterelnök is, aki hivatali esküjének letétele után szinte azonnal aláírta a kiotói jegyzőkönyvet - amit elődje, John Howard nem volt hajlandó megtenni.

A 11 napos konferencián a résztvevők egy új nemzetközi megállapodás kidolgozása felé próbálják megtenni a lépést. Ez a tervek szerint két éven belül megszülető egyezmény szigorú kibocsájtási korlátozásokat vezetne be. A kiotói jegyzőkönyet mindössze 36 iparosodott ország fogadta el és vállalt kötelezettséget arra, hogy 2012-ig az 1990-es szinthez képest mindössze öt százalékkal csökkenti az üvegházi gázok kibocsájtását.

Az ausztrál lépés nyomán egyre nagyobb nyomás nehezedik a legnagyobb kibocsájtóra, az Egyesült Államokra. A klímaváltozás elleni fellépésről szóló tárgyalásokon az egyik legnagyobb vitás pont az, hogy mekkora részben állja a fejlett, vagy a fejlődő világ a szükséges intézkedések - így a gazdasági növekedést mérséklő kibocsájtáscsökkentés - költségeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×