eur:
397.06
usd:
356.61
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A tükör segíthet enyhíteni az amputáltak fájdalmait

Megtréfálhatja az agyat egy egyszerű tükör, ez pedig segíthet az amputált betegek fájdalmának csillapításában. Ha a páciens egy darabig megmaradt lábának tükörképét nézi, az agya "elhiszi", hogy a levágott végtag még mindig a helyén van, így csökken az úgynevezett fantomfájdalom szintje - derül ki egy amerikai kutatásból.

Tíz amputált beteg közül kilenc általában komoly fájdalmakat érez hiányzó végtagjában, ebben az esetben a fájdalomérzet kialakulásához nem kell külső inger, az csak az agyban alakul ki.

A kutatók már legalább egy évtizede sejtették, hogy egy egyszerű tükör segítségével csökkenthető lehet ez a kínzó fájdalom, mivel azonban sosem végeztek ezzel kapcsolatban kontrollált kísérleteket, a módszert nem is alkalmazták a klinikai gyakorlatban.

Nemrégiben azonban Jack Tsao, a washingtoni Walter Reed Katonai Egészségügyi Központ neurológusa arra kérte huszonkét páciensét - akik közül a legtöbben Irakban vesztették egy lábukat -, hogy próbáljanak ki három különböző terápiát.

Az orvos a betegeket három csoportra osztotta. Az első társaságnak előírta, hogy naponta 15 percig mozgassák épen maradt lábukat, és közben figyeljék a végtagot egy tükörben. A módszer alkalmazásával az az illúzió alakult ki a páciensek agyában, hogy az amputált végtag a helyén van, és megfelelően működik.

Egy másik csoportot Jack Tsao arra kért, lábuk mozgatásakor olyan tükröt nézzenek, amelyet átlátszatlan anyaggal takartak le, a harmadik társaságot pedig arra utasította: csukják be a szemüket, miközben ép végtagjukat edzik, és képzeljék azt, hogy az eltávolított végtag normálisan mozog.

Meglepő javulás

Négy hét után a tükröt használó csoport tagjainak fájdalmai jelentősen csökkentek: egy 100 fokú skálán 30 és 7 közé. A módszer mindenkinél működött.

A letakart tükröt figyelők csoportjában mindössze egyetlen ember fájdalomszintje csökkent, a többieké tovább nőtt.

Azok, akik odaképzelték magukra az amputált végtagot, egy hét urán erősödő, később csillapodó fájdalomról számoltak be.

Egy hónap elteltével a másik két csoport is átváltott a tükörmódszer alkalmazására: kilenc páciens közül nyolcnak jelentősen enyhültek a fájdalmai.

"Az emberek többsége megkönnyebbülést érzett. Egyeseknek csak kicsit lett könnyebb, másoknál teljesen eltűnt a fájdalom. Nagyon meglepődtünk, hogy a hatás ennyire pozitív volt" - mondta Jack Tsao, aki reméli, hogy hamarosan több rehabilitációs intézményben is kipróbálják.

Az orvosok továbbra sem értik, hogyan, mitől működik a módszer, de kétségtelen, hogy hatásos. Lehetséges, hogy az ép végtag látványa segít az agynak feldolgozni a sérült idegekből érkező jeleket.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×