eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Életveszélyes az indokolatlanul elvégzett császármetszés

Az indokolatlan császármetszés duplájára növeli az anya és a baba halálának, illetve súlyos betegségének veszélyét - figyelmeztetnek az orvosok.

Az indokolatlan császármetszés jelentősen növeli a méheltávolítás és a vérátömlesztés veszélyét, és a beavatkozáson átesett anyák nagyobb eséllyel szorulnak intenzív kezelésre, mint a természetes módon szülő nők.

A legtöbb nő komoly orvosi vagy pszichológiai okok miatt választja a császármetszést, de egyre többen vannak, akik a kényelmi szempontokat tartják szem előtt. Néhány orvos is szívesebben választja a szülésnek ezt a módját, mert így könnyebb elkerülni a bajt - és az ezzel járó jogi felelősségre vonást. Ausztrália Queensland államában például már minden második baba császármetszéssel jön a világra.

A brit orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint viszont a nőknek ragaszkodniuk kellene a természetes szüléshez, amennyiben lehetséges, a császármetszés ugyanis jelentős veszélyekkel jár.

Ötször nagyobb eséllyel szorulnak például antibiotikumos kezelésre az anyák a császármetszés után, mint "normális" esetben, és 70 százalékkal nő a veszélye annak, hogy az újszülött még a kórházban meghal.

Ugyanakkor az is igaz, hogy ha a baba farfekvéses, akkor életet menthet a császármetszés - állapították meg a kutatók, akik 97 ezer latin-amerikai szülés statisztikáját vizsgálták meg.

Nem minden orvos ért egyet a jelentés megállapításaival. Az ausztrál és új-zélandi szülészek és nőgyógyászok szövetségének elnöke, Christine Tippett szerint a jelentés túloz. "Vannak ugyan bizonyítékok arra, hogy a császármetszés növeli az anya és a baba életének veszélyét, de Ausztrália a világ egyik legbiztonságosabb országa szülészeti szempontból" - jelentette ki.

Szerinte a császármetszések 5-10 százalékát végzik el szociális okokból, az anya kérésére.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 15. 08:19
×
×
×
×