eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Fény derült a rejtélyre: miért jár két lábon az ember

A két lábon járás sokkal kevesebb energiát igényel, mint a négykézláb közlekedés - derült ki egy kutatásból, amely arra kereste a választ: minek köszönhető, hogy a csimpánzoktól vagy a gorilláktól eltérően az ember felegyenesedett.

Az emberré válás egyik sarkalatos kérdése, hogy miként és miért egyenesedett fel az ember, és kezdett két lábon járni. Az emberszabású főemlősök mind a négy végtagjukat használják a járáshoz.

A szakemberek összehasonlították az emberek és a csimpánzok járásának energiaszükségletét. Azt vizsgálták, hogy a négykézláb járás mennyivel igényel több energiát a két lábon való közlekedésnél. Kiderült, hogy a felegyenesedve járás negyedannyi energiába kerül.

Mindehhez négy felnőtt ember és öt csimpánz oxigén-felhasználását figyelték. Kimutatták azt is, hogy bár a két lábon járás és a négy lábon haladás energiaszükséglete között nagy különbség van, az egyes emberek is igen eltérő mennyiségű energiát használnak fel a járás során.

Az egyesült államokbeli kutatók arra is rámutattak, hogy az energiafelhasználás egy olyan tulajdonság, amely meghatározó az evolúciós folyamatban.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×