eur:
388.38
usd:
360.44
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Katasztrófa és apokalipszis? - akkor hátradőlünk!

Nem érik el a kívánt hatást a klímaváltozás következményeiről megfogalmazott erős üzenetek, sőt, inkább ártanak, mert az emberekben a tehetetlenség érzését alakítják ki.

Mike Hulme, az éghajlatváltozást kutató Tyndall Centre munkatársa a katasztrofális jövőről szóló médiaüzenetek hatásait vizsgálva azt tapasztalta, hogy az erős üzenetek nem ösztönzik cselekvésre az embereket, inkább apátiába döntik őket.

"Számos tudós, köztük nagyon neves kutatók is gyakran túlzásokba esnek, vagy legalábbis lezserül használják a tudományos nyelvet. Ez arra bátorítja a médiát, hogy a félelem és katasztrófa nyelvezetét használja, amikor tudományos jelentésekről számol be, még ha maguk a dokumentumok jóval visszafogottabban fogalmaznak is" - vázolta a probléma alapját a professzor.

Mike Hulme szerint a katasztrófa, apokalipszis, szörnyűség és a hasonló kifejezések gyakori használata miatt az emberek úgy érzik, semmit sem tehetnek a negatív folyamatok ellen, inkább elsiklanak fölötte.

A kutatók két csoport reakcióját hasonlította össze: az egyik szenzációvadász médiaüzeneteket kapott, a másik mérsékeltebben megfogalmazott információkat.

Az első csoportba tartozók válaszaiból kiderült, hogy úgy érzik: alig-alig tehetnek valamit, amivel befolyásolhatnák a Föld jövőjét.

A tudományos kommunikációról rendezett londoni konferencián részt vevő Mike Hulme szerint ez is bizonyítja, hogy az időjárás és éghajlat híreinek "hollywoodi stílusú" tálalása csak zűrzavart okoz az emberek fejében.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×