eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A szex tabutéma a NASA-nál

Hogyan szabaduljunk meg az űrhajós holttestétől? Mikor kapcsoljuk le a gépekről, ha reménytelen az állapota és fogyasztja a létfontosságú oxigént, amelyre a legénység egészséges tagjainak is égető szükségük lenne? Kell-e a NASA-nak DNS-vizsgálattal ellenőriznie, nincs-e valamilyen súlyos betegsége az űrhajósnak, ami egy több éves űrutazás idején fejlődik majd ki?

Ezeket a kérdéseket egyre gyakrabban teszik fel azok után, hogy az amerikai űrhivatal, a NASA 30 év múlva Marsra-szállást tervez, és a Naprendszeren kívül felfedezték a Föld "ikertestvérét", amelyet a tudósok a mélyűr-utazás egyik legfőbb célállomásának tekintenek.

A NASA tudósai külsős bioetikusok és orvos szakértők segítségével a következő években fogják kidolgozni a válaszokat a fenti kérdésekre.

"Az ember nem szívesen beszél ilyen kérdésekről, de megpróbáljuk kidolgozni azokat az etikai normákat, amelyek segítik majd az űrmissziók parancsnokait, hogy szükség esetén a legmegfelelőbb döntést hozhassák majd meg" - mondta Richard Williams, a NASA orvosi csoportjának vezetője.

Csak semmi szexet, kérem


Az egyik legforróbb kérdés a szex, hiszen a több éves űrutazásokra egészséges fiatal férfiakat és nőket küldenek majd. Ezt a problémát ennek ellenére meg sem említették a NASA tervezetében, amelyet az AP szerzett meg.

A szex tehát tabu a NASA számára. Richard Williams szerint ugyanis a szex nem egészségügyi, hanem magatartási kérdés, ezért azzal az űrhivatal egy másik részlege foglalkozik majd.

Erre pedig előbb-utóbb sort kell keríteni, figyelmeztet Paul Root Wolpe bioetikus, aki 2001 óta a NASA tanácsadója.

"A döntés megszületett arról, hogy koedukált missziókat küldenek az űrbe. A szexuális kérdésekről nyilván éles viták várhatók" - tette hozzá.Heti 48 óra

A NASA tervezete több egészségügyi kérdéssel részletesen foglalkozik. Például azzal, hogy mekkora sugárzásnak lehet kitenni az űrhajósokat (legfeljebb akkorának, amely 3 százalékkal növeli a rákbetegség veszélyét), valamint azzal, hány órát dolgozhatnak hetente az űrben (maximum 48 órát).

Arról azonban egy szó sincs, mi történjen a szerencsétlenül járt űrhajós holttestével, illetve mikor kapcsolják le a betegeket a létfenntartó gépekről. Ezeknek a kérdéseknek az eldöntéséhez átfogó irányelv szükséges.

Gyorsan haza a Szojuzzal

Ha jelenleg egy űrhajós súlyosan megbetegedne vagy megsérülne a nemzetközi űrállomáson - ami még soha nem történt meg -, akkor egy orosz Szojuz űrhajó órákon belül visszahozhatná a Földre. Ez azonban lehetetlen lenne egy Mars-utazás során, amikor az űrhajó már több millió kilométerre eltávolodott a Földtől.

A legénység ráadásul nem kaphatna gyors instrukciókat az irányító központból sem, hiszen fél óra, mire a kérdést veszik a rádión, és újabb harminc perc, mire megérkezik a válasz.

A NASA-nál még nem döntöttek arról sem, alá kell-e vetni a több hónapos Hold-misszióra vagy a Mars-utazásra indulókat bizonyos megelőző műtéteknek, például vakbélműtétnek, illetve, hogy rendelkezniük kell-e indulás előtt arról, hogy szükség esetén lekapcsolják-e őket az létfenntartó műszerekről.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×