INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

Rákosok lettek a gyógyszerkísérlet önkéntesei

Infostart / InfoRádió

Egy gyógyszerkísérletre jelentkező önkéntesek közül többen valószínűleg rákbetegek lesznek.

Idén márciusban az egész világot bejárta egy elhibázott gyógyszerkísérlet híre. Olyan gyógyszert próbált előállítani a német TeGenero laboratórium, amelyet reményei szerint sikerrel lehetett volna alkalmazni fehérvérűség és sclerosis multiplex ellen.

Az önként jelentkező kísérleti alanyok azonban a dózis lenyelése után rosszul lettek, majdnem meghaltak. Most megállapítást nyert, hogy négyen közülük valószínűleg rákbetegek lesznek.

A nyolc önként jelentkezett egészséges fiatalember közül hatnak adták be próbaképpen a kísérleti gyógyszert Angliában.

Azért ott, mert a német laboratóriumnak nem volt módjában megszervezni az embereken végrehajtandó próbát, és azért hat fiatalembernek, mert kettejükkel, a kísérlet részeként, nem a pirulákat, hanem csak "látszatgyógyszert" nyelettek le.

Õk voltak a szerencsések, mert a hat fiatalt rettenetes rosszullét fogta el: légszomj, tűrhetetlen mellkasi fájdalom, rendkívül heves szívdobogás.

A fiatalok azért jelentkeztek, mert a szolgálatukért kapott fejenkénti kétezer fontból, ami körülbelül nyolcszázezer forintnak felel meg, terveiket akarták megvalósítani, például a főiskolai tanulmányaik költségeit fedezni. Meghalni egyikük sem akart.
A gyógyszerkísérlet teljesen elhibázott volt, mindannyian hosszú kórházi kezelésre szorultak és egyiküknek azelfeketedett kéz- és lábujjait nagyrészt amputálni kell.

Az ügyben rendőri vizsgálat indult, hasonló esetnek ugyanis nem szabad megismétlődnie. A biztosító valamennyiüknek kiutalt előlegként tízezer fontot.

Az áldozatokat röviddel ezelőtt megvizsgálta egy immunológiai szakértő, aki négyükkel közölte, hogy valószínűleg rákbetegek lesznek. Az egyik fiatalemberen már mutatkoznak a rákszerű immunbetegség, a lupus, más nevén bőrfarkas jelei, egy 24 éves fiatalnál pedig nyirokrendszeri rák jeleit találta a professzor.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018