INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

A legősibb foglalkozás: már 9 ezer éve is voltak fogorvosok?

Infostart

Õseink már 9 ezer évvel ezelőtt is "jártak fogorvoshoz" - erről tanúskodik egy pakisztáni régészeti lelet. Egy új kőkorszakbeli falu ásatásain ugyanis 9 olyan ember maradványait találták meg, akiknek időszámításunk előtt 7000 körül "fúrták ki" zápfogát.

"A pakisztáni leleteket mindenképpen a legkorábbi fogorvosi beavatkozásnak lehet tekinteni. Ráadásul nem is egy-egy esetről van szó, hanem egy 1500 éven keresztül követett gyakorlatról, ami hagyományossá vált a kőkori településen" - mondja David Frayer, a Kansasi Egyetem antropológus professzora, a felfedezésről szóló tanulmány vezető szerzője.

Eddig egy dániai ásatáson talált 5 ezer éves maradványok voltak a legrégebbi "fogorvosi leletek". A pakisztáni felfedezés azonban mintegy 4 ezer évvel korábbra teszi az első ismert fogorvosi beavatkozás idejét.

Hogyan is működött a kőkorszaki fogfúrás?

Mind a 9 korai páciens felnőtt volt, és valószínűleg egy íj segítségével, nagy sebességgel forgatott kovakő darabbal fúrták ki fogukat. Mivel a kifúrt fogak mélyen vannak a szájban, a régészek kizárják, hogy esztétikai beavatkozásról lett volna szó. Úgy vélik: a fájdalom enyhítése, és a fogszuvasodás eltüntetése lehetett a cél.

Bár tömést nem találtak a fogakban, a kutatók mégis azt valószínűsítik, hogy a lyukakat valamivel betömhették, mivel egyes lyukakat elég mélyre vájtak a fogban, elérve az érzékenyebb részeket is.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018