eur:
390.66
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Üstököspor érkezett a Földre

A tervezett időpontban sikeresen földet ért a Csillagpor amerikai űrszonda által reggel útnak indított kapszula az egyesült államokbeli Utah állam egyik katonai támaszpontján. A szerkezet a Wild-2 üstökösről gyűjtött, rendkívül értékes űranyagmintát hozott a kutatóknak.

Az összesen 46 kilogramm súlyú Csillagpor amerikai űrszonda küldetése lehet az első, amelynek során egy űrjármű a Holdon túl fogott be csillagport és üstökösből származó anyagmintákat.

Az elfogadott elmélet szerint az üstökösök a 4 és fél milliárd éves Naprendszer ősi anyagát tartalmazzák, így tudományos szempontból értékesek az űrkutatók számára. A tudósok abban reménykednek, hogy az anyagminták elvezetik őket a Naprendszer keletkezésének nyitjára.

A kapszula egy kávéskanálnyi mennyiségű űranyagot tartalmaz, de a minták tanulmányozása így is tíz évnyi munkát ad a kutatóknak.

Tevékenységüket segítendő a kaliforniai Berkeley egyetem több mint 30 ezer önkéntest toborzott, akik interneten keresztül egy nagy teljesítményű virtuális mikroszkóppal vizsgálódhatnak.

A szonda 7 év alatt több mint 4 és fél milliárd kilométert tett meg az űrben, és küldetése teljesítése után - a tervek szerint - örökre Nap körüli pályára áll.

Horváth András, a Budapesti Planetárium igazgatója az InfoRádióban elmondta: a részecskék beleragadtak az úgynevezett aerogéllel bevont mintagyűjtőbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×