INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

Üstököspor érkezett a Földre

InfoRádió / MTI

A tervezett időpontban sikeresen földet ért a Csillagpor amerikai űrszonda által reggel útnak indított kapszula az egyesült államokbeli Utah állam egyik katonai támaszpontján. A szerkezet a Wild-2 üstökösről gyűjtött, rendkívül értékes űranyagmintát hozott a kutatóknak.

Az összesen 46 kilogramm súlyú Csillagpor amerikai űrszonda küldetése lehet az első, amelynek során egy űrjármű a Holdon túl fogott be csillagport és üstökösből származó anyagmintákat.

Az elfogadott elmélet szerint az üstökösök a 4 és fél milliárd éves Naprendszer ősi anyagát tartalmazzák, így tudományos szempontból értékesek az űrkutatók számára. A tudósok abban reménykednek, hogy az anyagminták elvezetik őket a Naprendszer keletkezésének nyitjára.

A kapszula egy kávéskanálnyi mennyiségű űranyagot tartalmaz, de a minták tanulmányozása így is tíz évnyi munkát ad a kutatóknak.

Tevékenységüket segítendő a kaliforniai Berkeley egyetem több mint 30 ezer önkéntest toborzott, akik interneten keresztül egy nagy teljesítményű virtuális mikroszkóppal vizsgálódhatnak.

A szonda 7 év alatt több mint 4 és fél milliárd kilométert tett meg az űrben, és küldetése teljesítése után - a tervek szerint - örökre Nap körüli pályára áll.

Horváth András, a Budapesti Planetárium igazgatója az InfoRádióban elmondta: a részecskék beleragadtak az úgynevezett aerogéllel bevont mintagyűjtőbe.

Kapcsolódó hang

Horváth András a Csillagpor szondáról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018