eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az aranyérmes kínai Ku Aj-ling Eileen a síakrobatika női big air számának eredményhirdetésén a pekingi téli olimpián, a csangcsiakoui zónában lévő Kenting Havas Parkban 2022. február 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/Natacha Pisarenko

Nem csak szép, ügyes is a síakrobatika új bajnoka

A keddi versenynap tíz aranyérméből egyet otthon tudtak tartani a kínaiak, kilenc pedig Európának jutott. Részben ennek megfelelően az éremtáblázat első tíz helyén kilenc európai ország áll, a kínaiak tudtak beékelődni.

A legsikeresebbek a svédek, akik már négy aranyéremnél járnak. Keddi bajnokuk a női szabadstílusú sífutás egyéni sprint számában Jonna Sundling, aki honfitársnőjét, Maja Dahlqvistet megelőzve lett győztes. A két svéd remekelése egyáltalán nem meglepő, az talán már igen, hogy az amerikai Jessie Diggins végzett a harmadik helyen. Ebben a számban az Egyesült Államok még soha nem nyert érmet.

A férfi szabadstílusú egyéni sprintet norvég sportoló nyerte, Johannes Hoesflot Klaebo. Óriási esélyese volt a számnak, ebben már kétszeres világbajnok és kétszeres olimpiai bajnok. Összesen négyszeres olimpiai bajnok.

Ku Aj-ling Eileen szerezte meg a kínaiak harmadik – s az első, nem a rövidpályás gyorskorcsolyában elért – aranyát a játékokon. Talán nevéből sejthető, csak az egyik szülője kínai. Édesapja amerikai, édesanyja az Egyesült Államokban egyetemet végzett kínai. A maga 19 évével a legfiatalabb olimpiai bajnoka a síakrobatikának. A big air győztese egyébként modellként is dolgozik. Szerepelt már az Elle és a Vogue China címlapján is.

Remek napjuk volt az osztrákoknak, Benjamin Karl lett a hódeszkásoknál a férfi párhuzamos óriás-műlesiklás, míg Matthias Mayer alpesisíben a férfi szuperóriás-műlesiklás bajnoka. Mayer az első férfi alpesisíző, aki három egymást követő olimpiáról is arannyal térhet haza.

A hódeszkásoknál megrendezték a női párhuzamos óriás-műlesiklást is. A cseh Ester Ledecká megvédte elsőségét, kérdés, hogy meg tudja-e nyerni majd a második aranyát is Pekingben, emlékezetes, hogy négy éve, Dél-Koreában azzal keltett világszenzációt, hogy két különböző sportágban (alpesisí, hódeszka) olimpiai bajnok lett.

A sílövő Quentin Fillon Maillet a vegyes váltóban éppen csak lemaradt a norvégok mögött az aranyról, most ellenben, bár közepesen lőtt, kiválóan futott, négy ezüst után immár aranya is van a franciáknak Pekingben.

A papírforma érvényesült a női szánkóban is, ezt a sportágat egyébként is uralják a németek. Natalie Geisenberger lett a női egyes bajnoka, aki 2014-ben, Szocsiban már nyert ebben a számban. Azon kevés pekingi olimpiai bajnoknő egyike, aki már anyuka.

Curlingben az olasz Stefania Constantini, Amos Mosaner kettős nyerte a vegyes párost, korábban az olaszok még nem szereztek olimpiai érmet ebben a sportágban.

A negyedik gyorskorcsolya-számban a harmadik holland arany született. A férfi 1500 méteren Kjeld Nuis megvédte elsőségét. Mögötte Thomas Krol végzett a második helyen. Az eddigi négy szám tizenkét érméből hatot szereztek meg a hollandok.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×