eur:
398.43
usd:
364.98
bux:
71615.37
2024. augusztus 7. szerda Ibolya
PARIS, FRANCE - JULY 31: A general view of athletes swimming in the Seine River during Womens Individual Triathlon on day five of the Olympic Games Paris 2024 at Pont Alexandre III on July 31, 2024 in Paris, France. (Photo by Ezra Shaw/Getty Images)
Nyitókép: Ezra Shaw/Getty Images

Úszókapitány a Szajnáról: "ilyen körülmények még sehol sem voltak"

A magyar nyílt vízi úszók nem mentek bele a Szajnába a szerdai edzésen, medencében készülnek az olimpiai versenyekre. Hogy a nők 10 km-es úszását megtartják-e, csak csütörtök hajnalban derül ki. A magyarok szövetségi kapitánya szerint a sodrás óriási kihívást jelent, ezért fontos lesz a taktika és a megfelelő útvonal választása.

Szerdán reggel megtartották a nyílt vízi úszók edzését a Szajnában a csütörtöki és pénteki döntők előtt, ám kérdés, hogy volt-e versenyző, aki élt a lehetőséggel. A három magyar induló, Fábián Bettina, Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf nem is ment ki a folyóhoz, medencében folytatta a felkészülést – tudtuk meg Gellért Gábor szövetségi kapitánytól.

„Mi nem megyünk bele a vízbe, ilyen hibát nem követünk el. Csak a versenyen szabad belemenni a folyóba,

nem lehet kockáztatni, hogy bárkinek bármi baja legyen.

Az edzőink kimentek, megnézték, de a versenyzők medencében úsztak. Amikor én ott voltam, más versenyzőt nem láttam a vízben, és meg lennék lepődve, hogy bárki bevállalta volna ezt, azok után, amilyen híreket kaptunk és amiket a triatlonosoktól hallottunk” – mondta az Infostartnak nyilatkozva a szakvezető.

Gellért Gábor kifejtette, hogy csütörtök reggel fél 5 körül tudják meg a víz minőségének adatai alapján, hogy megrendezik-e aznap a nők 10 km-es versenyét. Ha nem jó a vízminőség, és túl magas benne a kórokozók szintje – ahogy az már többször előfordult az elmúlt időszakban - a Szajnában, akkor péntekre halasztják a nők futamát, és egymás után tartják meg a férfiakéval. Ha péntekre sem javul a víz minősége, akkor pedig szombaton, 10-én rendezik meg a két úszást egymás után. „Érezhetően nem akarják innen elvinni máshova, ami abból a szempontból érthető, hogy nagy lelátókat építettek, drágán lehetett venni a jegyeket. Nincs olyan szándékuk, hogy máshol legyen a verseny.

Gyönyörű a helyszín, de a versenyzőknek ez nehéz helyzet lesz.”

Gellért Gábor szerint a nyílt vízi úszás sajátossága, hogy ilyen helyszíneken rendezik a versenyeket. A kínai világkupafutamok után rendszerint megbetegszenek a sportolók, de tíz éve a Balatonban tartott viadal után is voltak fertőzések. Most sokkal inkább a folyó sodrása jelent kihívást.

„15 éve járom a versenyeket, és ilyen körülmények még sehol sem voltak, speciális helyzet lesz. Meglátjuk, hogy ki tud ehhez alkalmazkodni. A férfiaknál várhatóan 20-24 perccel, a nőknél 30 perccel hosszabb verseny lesz a szokásosnál, meglátjuk, ki lesz a legjobb állapotban, hogy ezt bírja. Fontos lesz, hogy ki milyen útvonalat választ, hogyan tud helyezkedni, minél közelebb a parthoz úszni. A triatlonversenyeket visszanéztük többször is, az látszott, ha valaki messzebb úszott a faltól pár méterre, akkor szinte egy helyben állt, nem haladt” – mondta a szövetségi kapitány.

A magyarok edzettek a Dunában többször, megtapasztalták, hogy milyen egy folyóvízben, milyen lehet a taktika, hogyan kell haladni. „Úsznak eleget a mi versenyzőink, meglátjuk, ki van a legjobb erőben és ki tud alkalmazkodni. Azok, akik napi két és fél órát edzenek, azoknak bírniuk kellene, hogy hosszabb lesz a verseny a Szajnában. Hogy aztán ki hogy helyezkedik, milyen döntést hoz, azt nem tudjuk befolyásolni. Erre senki sem tud gyakorolni, ebből a szempontból egyenlőek a feltételek.”

Címlapról ajánljuk

Faragó Tamás: mindegy, ki az ellenfél, mi olimpiai bajnokságot akarunk nyerni

Az olaszok nagyképűen a magyarokat választották, ezért most meg kell őket büntetni – mondta Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója. A női válogatott kiesése kapcsán arról beszélt, hogy a vízilabda sajnos szubjektív sportág.
VIDEÓ
Már 300 napja tart a gázai válság – Egyre kevésbé látni, hogyan érheti el a céljait Izrael

Már 300 napja tart a gázai válság – Egyre kevésbé látni, hogyan érheti el a céljait Izrael

A jelenlegi iráni fenyegetés és a regionális háború árnya miatt némileg háttérbe szorult a körülbelül háromszáz napja kezdődött gázai válság. Pedig a Hamász október 7-ei terrortámadását követően indult izraeli offenzíva nem csak a palesztin területen kialakult humanitárius katasztrófa miatt fontos, hanem mert ez vezetett el a jelenleg kialakult feszült helyzethez. Ha mérleget akarunk vonni tíz hónap után, arra a következtetésre juthatunk, hogy Izrael nem érte el stratégiai céljait, és jelenleg nehéz látni, hogy hogyan tudna győztesen kijönni a válságból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×