eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs
Simon Petra (j2) a 2024-es párizsi nyári olimpia női kézilabdatornájának B csoportjában játszott Magyarország - Brazília mérkőzésen a Dél-párizsi Arénában 2024. július 28-án. A magyar válogatott 25-24-re győzött.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Simon Petra: Ez a győzelem még több hitet ad nekünk

A védekezésváltásnak és jó egyéni teljesítményeknek köszönhetően fordított a magyar női kézilabda-válogatott Brazília ellen. A csapat több tagját a horvátok elleni vb-meccsre emlékeztette a mostani diadal.

Ötgólos hátrányból állt fel, és a kiélezett végjátékot egy utolsó másodpercekben szerzett góllal nyerte meg a női kézilabda-válogatott Brazília ellen.

„Sokkal egyszerűbb lett volna a mérkőzés, ha nem csinálunk ennyi technikai hibát, labdaeladásokat, ha a visszafutás jobban működik. Lelki fölényt adtunk az ellenfélnek, a mi hibáinkból éltek, emiatt idegesekké váltunk. Amit a szünetben megbeszéltünk az öltözőben, az is felemásan működött, de a végjátékban Bíró Blanka védésével és Simon Petra befejezésével sikerült megszerezni a fontos két pontot” – kezdte értékelését Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a brazilok 25-24-es legyőzése után.

A szakvezetőtől azt kérdeztük, hogy az utolsó időkérésnél ezt a figurát rajzolta fel a csapatnak, amiből Simon Petra a gólt szerezte.

„SIminek vagy Papp Nikinek kellett befejeznie. Ha feljebb vannak a kettes védők, akkor nehéz betörni és előnyt szerezni. Az volt a terv, hogy Niki befejezi az 1-es és 2-es védő között, de lezártak,

ezért Simi magára vállalta, mint a legrutinosabb játékos a csapatban”

– mondta egy mosollyal arra utalva, hogy az irányító mindössze 19 éves.

Golovin Vlagyimir elárulta azt is, hogy nem volt ideális a mérkőzés előtti időszak, mert a korai kezdés mellett még szombaton értesítették a csapatot, hogy a busz korábban indul, az ideálisnál jóval korábban ott volt a csarnokban, ennek is lehetett oka az álmosabb kezdés.

A magyarok kedden Angola, majd csütörtökön a spanyolok ellen folytatják – a kapitány szerint két újabb fontos meccs következik. A mostani győzelem felszabadíthatja a csapatot, de nem szabad túlzottan megnyugodni.

A győztes gól szerzője, Simon Petra azt mondta, nem lehet szavakkal leírni, amit érez, hidegkirázós volt az egész találkozó. Már korábban többször is elárulta, hogy nem szokott izgulni,

most is próbált minél higgadtabb maradni, és az időkérésben lassítani a légzését.

„Láttam, hogy lőnöm kell, örülök, hogy bement. Elengedtem a labdát, és amikor leérkeztem, akkor láttam, hogy bement. Szaladtam vissza a középkezdéshez, hogy ne tudjanak kapura lőni. Nem voltam teljesen elégedett az első meccsemmel, örülök, hogy most többet tettem hozzá. Ez a győzelem még több hitet ad nekünk” – mondta az FTC 19 éves játékosa, aki hat lövésből öt gólt szerzett.

Simon Petra szerint jó húzás volt, hogy kivették a játékból Bruna De Paulát, a brazilok irányítóját, és a csapat védekezése is összeállt. A fordításról azt mondta, hogy végig hittek egymásban és nem adták fel, ugyanúgy megmutatták, ahogy a decemberi világbajnokságon a horvátok ellen – ott is nagy hátrányból jött fel a csapat. Az a siker kellett a vb-10. helyhez, ami végül pótselejtezőt ért, ahonnan aztán eljutott Párizsba a válogatott.

Jól szállt be a meccsbe Debreczeni-Klivinyi Kinga is, négy góllal járult hozzá a győzelemhez. Azt mondta, a védekezésváltás alapozta meg a felzárkózást. „Kijöttünk 5-1-es védekezésre, ami már bejött a vb-n a horvátok ellen. Mondtam Pigának (Pigniczki Krisztina másodedző), hogy próbáljuk meg, mert nincs veszítenivalónk mínusz négynél. Klujber Keti jól szerez labdákat, abból tudtunk eredményesek lenni. Nagyon kapkodtunk az első félidőben, nem csináltak mást a brazilok, csak amit megbeszéltünk.

A magunk ellenségei vagyunk azzal, hogy elszórjuk a labdákat. Elég kapkodós meccs volt, most már ideje megnyugodnunk.”

Az átlövőnek volt lehetősége a hajrában, de lövése mellé ment, emiatt mérges is magára. „Nehéz pozícióból lőttem, de haragszom magamra, hogy nem ment be. Szerencsére még volt idő, és ki tudtuk javítani.”

Hozzátette, egy ilyen győzelem még több erőt ad és még jobban összekovácsolja a csapatot.

Szöllősi-Schatzl Nadine-t is a horvátok elleni mérkőzésre emlékeztette a mostani.

„Az utolsó másodpercekig kiélezett volt a meccs, de igazából a második félidő értékelhető. Sok hibával és álmosan kezdtünk, utána a félidőben a megbeszélteket sikerült megvalósítani, leginkább védekezésben, és az utolsó percig nem adtuk fel. Ilyenkor lépésről lépésre kell ledolgozni a hátrányt, utána belülről is érződött, hogy elkezdjük uralni a meccset, és a brazilok nem olyan magabiztossággal játszottak, mint előtte. Remélem, hogy ezt a második félidőt visszük magunkkal, és nem gondolunk arra, hogy mi volt előtte.”

Az egy gólt szerző szélső is elismerte, hogy szokatlan volt a 9 órás kezdés. „Meg kell próbálni átállítani a fejeket, hogy ne ezzel foglalkozzunk. Az első félidő tükrözte a korai időpontot, aztán a másodikra sikerült megérkeznünk a meccsbe. Ehhez kell alkalmazkodnunk, és a legjobbat próbáljuk kihozni belőle.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×