eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Dublin , Ireland - 17 November 2022; The captains armband of Martin Ødegaard of Norway during the International Friendly match between Republic of Ireland and Norway at the Aviva Stadium in Dublin. (Photo By Piaras Ó Mídheach/Sportsfile via Getty Images)
Nyitókép: Piaras Ó Mídheach/Sportsfile/Getty Images

Jogi útra tereli a német futballszövetség a FIFA-val vívott szivárványvitát

A német nemzeti tizenegytől egy nagy támogatója már elhatárolódott a foci-vb miatt.

A szivárványos zászlót betiltó FIFA elleni jogi lépésekre készül a német futballszövetség (DFB): miután a FIFA azt helyezte kilátásba, hogy a One Love karszalaggal pályára lépőket azonnal sárga lappal bünteti, a szövetség megtiltotta játékosainak, hogy felhúzzák az egyenlőséget hirdető karszalagot.

Ennek eredményeképp ugyanakkor a REWE szupermarketlánc a válogatott szponzorai közül elsőként jelentette be, hogy megszünteti együttműködését a német futballszövetséggel - írja a The Guardian.

A DFB szóvivője, Stefan Simon a Bild című bulvárlapnak megerősítette, hogy a FIFA tiltó döntésének jogi érvényessége kapcsán keresetet nyújtott be a lausanne-i nemzetközi sportbírósághoz, a CAS-hoz.

"A FIFA megtiltotta, hogy a sokszínűség és az emberi jogok szimbólumát használjuk. Azt közölte, hogy az eltiltás jelentős büntetéssel jár majd, anélkül, hogy konkretizálta volna, hogy ez pontosan mit jelent. A DFB szeretné tisztázni, hogy a FIFA eljárása valóban törvényes-e" - mondta.

Simon azt reméli, hogy

a németek második csoportmérkőzésének idejére már feloldják a karszalag tilalmát,

így Manuel Neuer újra viselheti azt a pályán.

A REWE még a DFB bejelentése előtt közölte, hogy elhatárolja magát a FIFA és Gianni Infantino döntésétől és az általuk képviselt állásponttól.

"A sokszínűség mellett állunk ki, a futball pedig a sokszínűség maga. A FIFA botrányos viselkedése számomra, egy sokszínű vállalat vezérigazgatója és futballrajongó számára teljesen elfogadhatatlan" - közölte Linoel Souque, a REWE vezérigazgatója.

Bernd Neuendorf, a DFB vezetője szerint a FIFA erőfitogtatása csak a döntés.

A DFB kerülhet még rosszabb helyzetbe a szivárványos perpatvarban: a Deutsche Telekom is tárgyalni készül a szövetséggel, egyelőre nem ismert témában, és

több támogatójukra került komoly nyomás

azzal kapcsolatban, hogy a REWE-hez hasonló döntést hozzanak. Köztük van a Volkswagen, az Adidas, a Lufthansa és a Commerzbank is.

A történtek jól demonstrálják a Németországban a tornával kapcsolatosan kialakult negatív hozzáállást: utcai tüntetések mellett egy stadionban 20 ezer mécsest gyújtottak meg a vb-helyszínek építése közben elhunyt munkások emlékére, egyes pubok és bárok nem hajlandók vetíteni a meccseket.

A REWE boltjaiban kapható a vb-hez kapcsolódó matricás albumok és matricák is: ezeket mostantól ingyen adják, az eddig eladott darabokból származó bevételt pedig jótékony célra adakozzák el.

A német válogatottnak ugyanakkor sok sikert kíván az áruházlánc és azt üzente, továbbra is nekik drukkol.

Felmérések szerint a németek fele a vb bojkottja mellett áll, sok politikus annak ellenére, hogy tervei közt volt, nem is látogat el Katarba.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×