eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A spanyol Ferran Torres (j) csapattársával, Kokéval ünnepel, miután belőtte válogatottja negyedik gólját a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának harmadik fordulójában játszott Szlovákia-Spanyolország mérkőzésen Sevillában 2021. június 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA pool/José Manuel Vidal

Első negyeddöntő: „a spanyolok ellen játszani olyan, mint megmászni az Everestet”

Svájcban pedig csak az Alpok vannak nem a Himalája... A hétfői nagy góleső két győztese, az öt gólig jutó spanyol és a három gólt szerző svájci válogatott találkozik az Euro 2020 első negyeddöntőjében Szentpéterváron. A találkozó 18 órakor kezdődik.

Yann Sommer kulcsszereplője volt a franciák elleni tizenegyespárbajnak – noha a videofelvételek szerint elmozdult a vonalról Kylian Mbappé lövése előtt, ezért egy francia oldalon már több mint negyedmillióan írtak alá petíciót, nyilvánvalóan feleslegesen, a mérkőzés újrajátszását követelve –, nagy része volt abban is, hogy a svájciak tavaly novemberben nem kaptak ki a spanyoloktól.

A Borussia Mönchengladbach kapusa, aki a mostani torna alatt lett apa, a Nemzetek Ligájában vívott bázeli mérkőzésen kivédte Sergio Ramos két tizenegyesét is. Majdnem nyertek is a svájciak, a La Roja csak a 89. percben egyenlített Gerard Moreno góljával (1–1).

Az egy „másik” spanyol válogatott volt, noha ugyancsak Luis Enrique dirigálta. Különösen a védelem változott azóta sokat, hiszen akkor Sergio Ramos, Sergi Roberto és Sergio Reguilón is kezdett, a három (majdnem) drusza közül most egyik sincsen a keretben. Nem kezdett, de beállt a csatársorba Álvaro Morata és Gerard Moreno, s nem kapott játéklehetőséget Sarabia.

A spanyol lapok szerint a kapitány ma estére az Unai Simon – Azpilicueta, Eric Garcia, Laporte, Jordi Alba – Koke, Busquets, Pedri – Sarabia, Morata, Ferran Torres tizenegyet tervezi. Három Barcelona-játékos is van a névsorban (Jordi Alba, Busquets és Pedri), de a katalán klub csak holtversenyben adja a legtöbb játékost a tizenegybe: a Manchester City tagja a két belső védő és a balszélső is. Igaz ez akkor, ha Garcíát még az angol bajnokhoz számítjuk…

Érdekes Luís Enrique döntése, Eric García és Aymeric Laporte személye miatt. Az egyébként nemzetiségét tekintve katalán, mindössze húszéves Garcia 2017-ig a Barcelona akadémiáján, a La Masián nevelkedett, majd a City ugyancsak katalán szakmai vezetői leszerződtették a manchesteri klubhoz. Volt egy súlyos sérülése tavaly, de nem ezért játszott csak keveset, Guardiolánál addigra lett alapember, mire biztossá vált, hogy visszatér a Barcelonához.

Ugyanakkor a spanyol válogatottban – a világ egyik legerősebb válogatottjában – Luis Enrique annak ellenére is rendszeresen játszatta, hogy a Citybe nem fér be.

Eric García a klubjában hat bajnokit játszott a 2020–2021-es idényben, a mai pedig a tizenegyedik mérkőzése lesz a szezonban a válogatottban.

A tornán a spanyolok első két meccsén még nem játszott, amióta nyernek, viszont igen.

A hátvédpárja ugyanaz, aki a Cityben: a torna előtt honosított, francia-baszk Aymeric Laporte. A korábban nyolc éven át spanyol-baszk klubokban, köztük az Athletic Bilbaóban futballozó védő 2018 óta játszik a Cityben, neki is csak 16 meccse volt 2020–2021-ben a Premier League-ben, azaz

a spanyol válogatott két belső védője közül egyik sem volt az első számú választás a Cityben

az előző szezonban. (Rúben Dias és John Stone sokkal többet játszott.)

A svájciak a Sommer – Elvedi, Akanji, Rodriguez – Widmer, Freuler, Zakaria, Zuber – Shaqiri – Embolo, Seferovic tizenegyet tervezik, a névsorból is kivehető,

a csapatkapitány, az eddig kiemelkedő teljesítményt nyújtó Granit Xhaka nem játszik.

A franciák ellen megkapta a második sárga lapját, eltiltott.

Nagyon tisztelik az ellenfelet, a Xhaka helyére a kezdő tizenegybe bekerülő Denis Zakaria azt mondta: „A spanyolok ellen játszani olyan, mint megmászni az Everestet.”

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×