eur:
400.43
usd:
369.68
bux:
74127.83
2024. október 18. péntek Lukács
Nyitókép: Pixabay

MLSZ: európai szinten is kimagasló a magyar válogatottat övező érdeklődés

A 2022/23-as idényben jelentősen nőtt a labdarúgó OTP Bank Liga átlagnézőszáma - egyebek közt ez is kiderült a Magyar Labdarúgó Szövetség által második alkalommal elkészített Professzionális futballkörképből.

Az előző szezonhoz képest a 2022/23-as idényben 27 százalékkal nőtt az átlagnézőszám az élvonalban, ez meccsenkénti 3539 nézőt jelentett, amivel európai összevetésben a 22. volt a magyar bajnokság. A 2022-es üzleti évben az OTP Bank Ligában szereplő klubok átlagos működési bevétele 10,124 millió euró volt, ezzel a nemzetközi mintában az NB I továbbra is a középmezőnyben helyezkedett el. A két legnagyobb bevételű klub (FTC, Fehérvár) összbevétele meghaladta a mezőny többi klubjának összegzett bevételét. A legnagyobb költségvetéssel rendelkező 2022/2023-as bajnok Ferencváros 20-szor akkora éves bevétellel gazdálkodott, mint a legkisebb költségvetéssel rendelkező Kecskemét.

A futballkörkép szerkesztői 13 európai ország - Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia - adataival vetették össze a magyar adatokat. Kiderült, hogy a 2022/2023-as szezonban 14 magyar játékos szerepelt az UEFA tíz legerősebb bajnokságában. Régiós összevetésben Magyarországnak volt a legkevesebb olyan játékosa, aki ezekben a bajnokságokban szerepelt, az utolsó előtti Románia és Csehország is 21 ilyen futballistával büszkélkedhetett, míg Horvátországnál ez a szám 76 volt.

Tovább romlott az NB I nettó átigazolási egyenlege,

2022-ben a vizsgált nemzetközi mintában egyedül a magyar NB I szerepelt nettó vevő pozícióban a játékos-átigazolási piacon. A magyar bajnokság játékosértékesítésből származó bevételei 6,35 millió euróval maradtak el a játékosértékesítésre fordított összegtől.

Ugyancsak figyelmeztető adat, hogy a hazai U21-es futballisták átlagosan körülbelül 20 ezer játékpercet (222 meccs) veszítettek a horvát, dán és szlovák fiatalokhoz képest. A Marco Rossi által irányított magyar válogatott viszont kiemelkedő számokat produkált, a nemzeti csapatban szereplő játékosok piaci értéke az elmúlt öt évben 2,6-szorosára nőtt, a listát a csapatkapitány Szoboszlai Dominik vezeti, a Liverpool középpályásának értékét 75 millió euróra "taksálják".

A 2024-es Európa-bajnokság selejtezője során a magyar válogatott hazai mérkőzésein volt a harmadik legmagasabb az átlagos nézőszám egész Európában. Jelentősen fejlődött a női labdarúgás is, 2010 óta több mint háromszorosára

nőtt a női versenyengedélyek száma, az élvonalban pedig a játékosok 30 százaléka 19 évnél fiatalabb.

A kiadvány külön kitért a tavalyi Európa-liga-döntőre, a Sevilla és az AS Roma összecsapására, amelyet a Puskás Arénában rendeztek. A finálé szervezését és rendezését az UEFA az MLSZ-en keresztül finanszírozta. Az MLSZ adatai alapján ez összesen 696 millió forint bevételt jelentett Magyarország számára. Ebből az összegből került sor a stadion és az egyéb külső helyszínek bérlésére, a stadionszolgáltatások biztosítására, a munkaerő bérezésére. Az UEFA-tól érkező közvetlen bevételek mellett a körülbelül 58 ezer szurkoló összesen 3,6-4,2 milliárd forint bevételt generált az Európa-liga-döntőhöz köthetően. Költései, hozzávetőlegesen 1,2 - 1,4 milliárd forint adóbevételt generáltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 17. 20:41
×
×
×
×