eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Pixabay

Nagy vesztéség érte a magyar tornasportot

Elhunyt Kovács Péter tornász, a Kovács-szaltó névadója.

Az olimpiai bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes tornászt, a Kovács-szaltó névadóját 64 éves korában érte a halál.

Kovács Péter halálhírét egykori klubja, a Dunaújvárosi KSE tornaszakosztálya jelentette be a közösségi oldalán. A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja szerint a hevesi születésű Kovács Péter a helyi Vörös Meteor csapatában kezdett tornázni. Az 1973-as úttörőolimpián megnyerte a szekrényugrás versenyszámát, ekkor figyelt fel rá Papp Zoltán, a Dunaújvárosi Kohász edzője. Kovács ezt követően klubot váltott, és egészen visszavonulásáig, 1984-ig volt az egyesület versenyzője.

A magyar felnőtt válogatottnak 1976-tól volt tagja.

A nagy áttörést az 1979-es Európa-bajnokságon bemutatott nyújtógyakorlata jelentette, amiért ezüstérmet kapott. Ezen a versenyen hajtotta végre először a később róla elnevezett Kovács-szaltót, ami a nyújtóvas fölötti dupla-szaltót és az ezutáni visszafogást jelenti.

A mexikói Universiadén korláton ezüstérmet szerzett. Az 1980-as moszkvai olimpián tagja volt a bronzérmet nyert magyar csapatnak.

A Testnevelési Főiskolán 1982-ben szerzett edzői oklevelet, három évvel később az egri tanárképző főiskolán diplomázott testnevelőtanárként. Már a sportolói pályafutása alatt elkezdett edzősködni Dunaújvárosban, ahonnan 2003-ban Sopronba költözött. A sérülései miatt rokkantnyugdíjasként élt, de egy ideig még trénerként tevékenykedett.

A kilencszeres magyar bajnok sportolót 2014-ben választották a magyar tornasport halhatatlanjai közé.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×