eur:
395.5
usd:
369.75
bux:
71774.55
2024. június 28. péntek Irén, Levente

Így néz ki a svájci válogatott, öt nappal a magyarok elleni Eb-rajtja előtt

A svájci válogatott szombaton 15 órakor, Kölnben, a magyarok ellen mutatkozik be a labdarúgó Európa-bajnokságon. Így fest Murat Yakin legénysége, már az utolsó felkészülési mérkőzések tükrében.

A válogatott Svájcban használt, nekünk talán kicsit furán hangzó becenevét citálva, a Nati négy felkészülési mérkőzést játszott eddig 2024-ben. Ezek közül egyedül a gyenge észtek ellen volt meggyőző (4-0), viszont veretlen maradt a másik három mérkőzésén is. Márciusban a dánok ellen Koppenhágában (0-0), néhány napja Sankt-Gallenben az osztrákok ellen (1-1) ért el döntetlent, s még ugyancsak márciusban 1-0-ra verte az íreket Dublinban.

A négy mérkőzésen 27 játékos lépett pályára, közülük négyen nem kerültek be az Eb-keretbe: Eray Cömert (FC Nantes), Dereck Kutesa (Servette), Becir Omeragic (Montpellier) és Kevin Mbabu (FC Augsburg). Utóbbi két mérkőzésre állt be, csereként, előbbi három egy-egy találkozón játszott, egyaránt Dublinban.

Három olyan futballista került be az utazó keretbe, aki nem játszott még idén a válogatottban. Az egyik a Borussia Dortmund BL-döntős kapusa, a 40 millió euróra értékelt Gregor Kobel, aki ettől még lehet majd második számú kapus, Yvon Mvogo előtt a tornán, de nagy valószínűséggel Yann Sommer fog védeni. Mindazonáltal Murat Yakinnak éppen úgy kellemes gondjai vannak ezen a poszton, mint Marco Rossinak.

Nem játszott még idén a rutinos Breel Embolo, aki sérült volt az elmúlt időszakban, de április végétől már játszott a francia élvonalban, a Monacóban, igaz, jellemzően egy félidőnél kevesebbet. Várhatóan a magyarok elleni csatára még nem lesz 100 százalékos állapotban, kérdéses a játéka. Ardon Jashari nem játszott még idén a kerettagok közül, ő kiegészítő ember ebben a keretben.

Érdemes összehasonlítani Yakin az észtek és az osztrákok elleni csapatát. Mind a két alkalommal három védő és négy középpályás játszott, az észtek ellen három támadóval, az osztrákok ellen egy ékkel és mögötte két támadó középpályással. Valószínűbb, hogy a magyarok ellen ez utóbbit választja Murat Yakin.

Noha egyébként is azt véljük, hogy az osztrákok elleni kezdő tizenegy – legfeljebb egy-két cserével – megegyezik majd a szombatra kijelölttel, érdemes megjegyezni, hogy az észtek ellen Mvogo védett, nem volt dolga, az osztrákok ellen pedig Sommer. Az első meccs csak napokkal volt a BL-döntő után, a másodikon pedig az első számú kapus védett, talán ezért nem kapott Kobel szerepet. (Ráadásul az osztrákok elleni meccs előtti edzésen a nyakizma meghúzódott, nem tudni, mennyire volt komoly.)

A magyarokéhoz hasonló háromvédős rendszerben Nico Elvedi (Mönchengladbach) és Manuel Akanji (Manchester City) mind a kétszer kezdett, az angol bajnok védő az észtek ellen középen játszott, az osztrákok ellen a bal ldalon. Ez utóbbi a valószínűbb posztja, főleg, ha Ricardo Rodriguez (Torino) ás Fabian Schär (Newcastle), a két rutinos védő közül előbbi mellett dönt Yakin.

A középpályás négyes mindkétszer ugyanabban az összeállításban kezdett: Silvan Widmer (FSV Mainz), Granit Xhaka (Bayer Leverkusen), Remo Freuler (Bologna) és Dan Ndoye (Bologna). Azaz ketten is a Thiago Motta irányításával nagyszerűen szerepelt Bolognában játszottak az előző idényben, az Arsenaltól érkezett Xhaka pedig a hazai fronton veretlen, duplázó Bayer Leverkusen kulcsembere volt. Az észtek ellen mindannyiukat lecserélte a kapitány, hadd játszanak a többiek is, az osztrákok ellen csak Granit Xhaka kapott pihenőt, az utolsó negyedórára.

Elöl az észtek ellen Xherdan Shaqiri (Chicago Fire) és Steven Zuber (AEK Athén) kezdett, Kwadwo Duah (Ludogorec) mögött. Beállt Ruben Vargas (Augsburg) és Zeki Amdouni (Burnley). Az osztrákok ellen már kezdett Vargas és Amdouni, Zuberrel együtt. Mind a hármukat lecserélte a kapitány – részben azért is, mert nem volt elégedett a látottakkal –, beállt Shaqiri, Noah Okafor (AC Milan) és Michel Aebischer (Bologna). Itt a legnagyobb a variációs lehetőség, de Shaqiri, Zuber és Amdouni játéka a legvalószínűbb.

Gondot sérülések jelenthetnek. Ruben Vargasnak csak az ujja sérült meg a kezén. Steven Zubernek ugyanakkor a vádlija gondot okoz – nem csupán neki, hanem a kapitánynak is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Jönnek az első fontos inflációs adatok Európából

Jönnek az első fontos inflációs adatok Európából

Spanyolország európai uniós harmonizált inflációs rátája 3,5%-ra csökkent a június végéig tartó 12 hónapban a májusi 3,8%-ról - derült ki a Nemzeti Statisztikai Intézet (INE) pénteken közzétett előzetes adataiból. Az infláció mérséklődése elsősorban az üzemanyagárak csökkenésének és az élelmiszerárak lassabb emelkedésének köszönhető. A francia inflációt is közölték, az megfelelt a várakozásoknak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×