eur:
391.01
usd:
366.21
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás előfutamában a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 19-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapás Boglárka nagy versenyben Hosszú Katinkával

Férje és saját maga eredményeinek is nagyon örült az úszó Kapás Boglárka a Duna Arénában rendezett országos bajnokságon: mindketten ott lehetnének a párizsi olimpián. A világ- és Európa-bajnok úszóval készült interjúból kiderült, egyik terve keresztbe tehet Hosszú Katinkáénak.

Nagyjából úgy álmodta meg a múlt heti úszó-ob eseményeit Kapás Boglárka, ahogy történtek: 200 pillangón megúszta az olimpiai A-szintet, férje, Telegdy Ádám is A-szintes lett 200 háton, a Kovács Benedekkel és Kós Huberttel vívott hármas versenyben épp nem ő a "vesztes".

"Szoktam bosszankodni az idő miatt, és ez most is így van, 2 perc 8 másodpercen belül szerettem volna úszni, akkor lett volna csillagos ötös ez az országos bajnokság, de azért így is ötöst adok magamnak" – vallott az úszópályafutása utolsó évében járó Kapás Boglárka.

Sikerült mostanra csúcsformát is elérni annak ellenére, hogy a múlt héten összeszedett egy betegséget. és "volt még pár szokásos apróság", ami árnyékot vethetett volna a munkára, de ehhez is pozitívan áll: majd legközelebb bemegy "nyolc alá".

Az eddigi minimális terv, hogy kijusson az olimpiára, úgy tűnik, teljesül tehát, ám Kapás Boglárka étvágya megjött: bár a 200 pillangó lebeg a szeme előtt, 400 gyorson vagy 400 vegyesen még szívesen szerepelne, hogy "legyen a 200 pillangó előtt egy bemelegítő szám".

A Katinka-kérdés

És itt meg kell állni egy pillanatra: a múlt heti úszó-ob első napján – amikor Hosszú Katinka bronzérmes lett 200 vegyesen – a háromszor olimpiai bajnok az időeredményét látva azt vetítette előre, hogy annak látja a legnagyobb esélyét, hogy három, most favorizált száma közül 400 vegyesen juthat ki a párizsi olimpiára. Ugyanakkor áll ezelőtt néhány akadály:

  • a mindössze 15 éves tatabányai Jackl Vivien az ob-n olimpiai szintet (4:38,53) úszva, demoralizáló fölénnyel nyert aranyérmet (4:34,96), aligha kérdés, hogy ő lesz a szám egyik résztvevője Párizsban
  • a másik párizsi helyre a számban Kapás Boglárkának van a legnagyobb esélye, aki 4:38,92-t úszott, tehát alig néhány tizedmásodpercre van a szinttől, és ha meglenne a szintje, nyilatkozata szerint vállalná is
  • a szám ob-bronzérmese, Mihályvári-Farkas Viktória, valamint Sebestyén Dalma és Jakabos Zsuzsanna szándékairól a 400 vegyest illetően egyelőre kevesebbet tudni (nem úsztak döntőt a múlt héten)
  • Hosszú Katinka 4:47,62-es időeredménnyel – vagyis 9 másodperccel a limit fölött – csapott a Duna Aréna falára a nyolcadik hossz végén, negyedik legjobb magyarként.

Hosszú Katinka előtt reménysugár lehet, hogy valóban gyermeke tavaly őszi születése után csak nemrég állt "munkába" az uszodában, és ha valaki, ő tudhatja, hogyan kell felállni a padlóról ahhoz, hogy pályafutása hatodik olimpiáján is ott lehessen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 18:49
×
×
×
×