eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás előfutamában a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 19-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapás Boglárka nagy versenyben Hosszú Katinkával

Férje és saját maga eredményeinek is nagyon örült az úszó Kapás Boglárka a Duna Arénában rendezett országos bajnokságon: mindketten ott lehetnének a párizsi olimpián. A világ- és Európa-bajnok úszóval készült interjúból kiderült, egyik terve keresztbe tehet Hosszú Katinkáénak.

Nagyjából úgy álmodta meg a múlt heti úszó-ob eseményeit Kapás Boglárka, ahogy történtek: 200 pillangón megúszta az olimpiai A-szintet, férje, Telegdy Ádám is A-szintes lett 200 háton, a Kovács Benedekkel és Kós Huberttel vívott hármas versenyben épp nem ő a "vesztes".

"Szoktam bosszankodni az idő miatt, és ez most is így van, 2 perc 8 másodpercen belül szerettem volna úszni, akkor lett volna csillagos ötös ez az országos bajnokság, de azért így is ötöst adok magamnak" – vallott az úszópályafutása utolsó évében járó Kapás Boglárka.

Sikerült mostanra csúcsformát is elérni annak ellenére, hogy a múlt héten összeszedett egy betegséget. és "volt még pár szokásos apróság", ami árnyékot vethetett volna a munkára, de ehhez is pozitívan áll: majd legközelebb bemegy "nyolc alá".

Az eddigi minimális terv, hogy kijusson az olimpiára, úgy tűnik, teljesül tehát, ám Kapás Boglárka étvágya megjött: bár a 200 pillangó lebeg a szeme előtt, 400 gyorson vagy 400 vegyesen még szívesen szerepelne, hogy "legyen a 200 pillangó előtt egy bemelegítő szám".

A Katinka-kérdés

És itt meg kell állni egy pillanatra: a múlt heti úszó-ob első napján – amikor Hosszú Katinka bronzérmes lett 200 vegyesen – a háromszor olimpiai bajnok az időeredményét látva azt vetítette előre, hogy annak látja a legnagyobb esélyét, hogy három, most favorizált száma közül 400 vegyesen juthat ki a párizsi olimpiára. Ugyanakkor áll ezelőtt néhány akadály:

  • a mindössze 15 éves tatabányai Jackl Vivien az ob-n olimpiai szintet (4:38,53) úszva, demoralizáló fölénnyel nyert aranyérmet (4:34,96), aligha kérdés, hogy ő lesz a szám egyik résztvevője Párizsban
  • a másik párizsi helyre a számban Kapás Boglárkának van a legnagyobb esélye, aki 4:38,92-t úszott, tehát alig néhány tizedmásodpercre van a szinttől, és ha meglenne a szintje, nyilatkozata szerint vállalná is
  • a szám ob-bronzérmese, Mihályvári-Farkas Viktória, valamint Sebestyén Dalma és Jakabos Zsuzsanna szándékairól a 400 vegyest illetően egyelőre kevesebbet tudni (nem úsztak döntőt a múlt héten)
  • Hosszú Katinka 4:47,62-es időeredménnyel – vagyis 9 másodperccel a limit fölött – csapott a Duna Aréna falára a nyolcadik hossz végén, negyedik legjobb magyarként.

Hosszú Katinka előtt reménysugár lehet, hogy valóban gyermeke tavaly őszi születése után csak nemrég állt "munkába" az uszodában, és ha valaki, ő tudhatja, hogyan kell felállni a padlóról ahhoz, hogy pályafutása hatodik olimpiáján is ott lehessen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×