eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rio de Janeiro, 2014. július 13.Philipp Lahm német csapatkapitány emeli a magasba a világbajnoki trófeát a brazíliai labdarúgó-világbajnokság Németország-Argentína döntő mérkőzést követő díjkiosztó ünnepségen a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban 2014. július 13-án. Németország a rendes játékidőt követő hosszabbításban Mario Götze góljával 1-0-ra győzött és negyedszer hódította el a világbajnoki trófeát. (MTI/EPA/Marcus Brandt)
Nyitókép: MTI/EPA/Marcus Brandt

Adidas-botrány: a politikai elit nekirontott a Német Labdarúgó-szövetségnek

Hét évtized után véget ér a Német Labdarúgó-szövetség és az Adidas közötti együttműködés, 2027-től Nike-ben lép pályára a válogatott. A döntés erős ellenérzést váltott ki a kormánypárti és ellenzéki politikusok között is.

Meglepő döntést hozott a Német Labdarúgó-szövetség: 2027-től a Nike lesz a nemzeti csapat hivatalos sportruházati beszállítója, így mintegy 70 éves partnerségének vet véget az Adidasszal.

A német válogatottak 2026 végéig még a kedvenc három csíkos mezben lépnek pályára, így házigazdaként a június közepén kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságon is, többek között a magyar válogatott ellen is.

A mez "kiárusítása" szinte azonnal rendkívüli hullámokat kavart, a felháborodásba vezető politikusok is bekapcsolódtak. Bár a DFB azt hangoztatta, hogy szűkös anyagi helyzete "kényszerítette rá" a döntésre, és a Nike ajánlata ebből a szempontból egyszerűen jobb volt, mindez nem hatotta meg a tiltakozókat. Köztük két tekintélyes és a labdarúgást különösen kedvelő minisztert sem, akiket többi között a Frankfurter Allgemeine Zeitung idézett.

Robert Habeck gazdasági miniszter – egyben Németország alkancellárja – bírálta a szövetség döntését.

"Alig tudom elképzelni a német mezt a három csík nélkül. Számomra az Adidas és a három csík mindig összetartozott, a német identitás részét jelentette"

– fogalmazott a miniszter. "Kicsivel több lokálpatriotizmust kívántam volna" – idézte a lap Habecket.

Hasonlóan ítélte meg a történteket az egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach is. "Ne az Adidas legyen a nemzeti mez a futballban? Az Adidas helyett egy amerikai vállalat?" – tette fel kérdéseit a miniszter. Karl Lauterbach szerint hibás az a döntés, amely "az üzlet jegyében egy hagyományt és a haza egy darabját rombolja le".

Ugyancsak az újság idézte az ellenzéki konzervatív CSU parlamenti képviselőjét, Dorothee Bärt, aki "kegyetlenül rossz" döntésről beszélt.

"A sikertörténet 1954-ben kezdődött a felejthetetlen világbajnoki győzelemmel, amely ismét önbizalmat adott hazánknak. Ezért

helytelen, szégyen és egyben érthetetlen, hogy ennek a történetnek most véget kell érnie”

– írta Markus Söder, a CSU elnöke az X-en. A válogatott „három csíkosban játszik – ez éppoly egyértelmű volt, mint az a tény, hogy a labda gömbölyű, és egy meccs 90 percig tart”.

Olaf Scholz kancellár ugyanakkor kommentár nélkül hagyta a DFB lépését „A kancellár azt mondja: ez a Német Labdarúgó Szövetség autonóm döntése” – magyarázta Wolfgang Büchner helyettes kormányszóvivő. Egy brüsszeli sajtótájékoztatón Scholz egy újságírói kérdésre így válaszolt: "A legfontosabb, hogy gólok lőjünk."

Friedrich Merz, a CDU elnöke is élesen bírálta a beszállítóváltást. „Ez egy teljesen érthetetlen döntés – mondta az ellenzéki vezető a Bundestagban. – És meg kell mondanom őszintén: hazafiatlan.”

A hivatalos bejelentés szerint a Nike 2027-től 2034-ig lesz a német válogatott mezszponzora. A legnagyobb példányszámú német gazdasági és üzleti napilap, a Handelsblatt szerint a a Nike-nak 2027-től évi több mint 100 millió eurójába kerül az ügylet. A nagy múltú partner, az Adidas addig évente mintegy 50 millió eurót utal át a DFB-nek – írta a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×