eur:
393.58
usd:
369.96
bux:
66343.04
2024. április 17. szerda Rudolf
Az Újpest FC labdarúgócsapata edzésen a Konferencia Liga harmadik fordulója előtt, a svájci FC Basel elleni mérkőzés előtti napon a fővárosi Szusza Ferenc Stadionban 2021. augusztus 4-én. A visszavágó egy hét múlva lesz Svájcban.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Sportközgazdász a Mol újpesti bevásárlásáról: többmilliárdos befektetésre van szükség

Az Újpest új tulajdonosi körének több milliárd forintot kell szánnia arra, hogy a lila-fehér csapat fel tudja venni a versenyt a hazai topcsapatokkal, és kijusson a nemzetközi porondra – vélekedett az InfoRádióban Szabados Gábor sportközgazdász, aki szerint az Újpest továbbra is az egyik legértékesebb brand a hazai labdarúgásban.

Kedden vált hivatalossá – kevéssel a DVSC elleni, vesztes bajnoki mérkőzés előtt –, hogy több mint egy évtized belga tulajdonlás után a Mol veszi meg az Újpest FC meghatározó üzletrészét.

Hogy mi lesz az első lépés az április végéig lezáruló tranzakciót követően, arról az InfoRádió által megkérdezett Szabados Gábor sportközgazdász azt mondta: teljes átvilágítás.

"Meg kell vizsgálnia azt, hogy rendben vannak-e a pénzügyek, nincsenek rejtett tartozások; egyes papírokhoz, adatokhoz az adásvétel nélkül hozzá sem lehet férni, úgyhogy egy többlépcsős folyamat kezdődik. A végső megállapodás pedig akkor teljesül, ha minden rendben, azt kapja a vevő, amiről tudja, hogy vette" – szögezte le.

De mit kap a vevő, vagyis a Mol Roderick Duchatelet-től és körétől? Szabados Gábor szerint az egyik legértékesebb magyar futballbrandet.

"Nyilván az utóbbi időben sportszakmailag az Újpest nem volt ott, ahol lehetett volna, vagy ahol a hagyományai alapján lennie kellett volna, de talán ez az, ami a legkönnyebben javítható. Nem látunk bele természetesen a cégpapírokba, de azt feltételezem, hogy a gazdasági működés rendben van,

nem tartom valószínűnek, hogy hatalmas adósságokat kéne átvennie az új tulajdonosnak. A sportszakmával kell majd foglalkozni,

a szurkolóknak is az az elvárásuk, hogy erősebb Újpestet lássanak a pályán, ebbe pedig pénzt is fektetni kell" – utalt arra, hogy a lila-fehérek jelenleg a kiesés felé tartanak, történelmi hosszúságú nyeretlenséggel Nebojsa Vignjeviccsel a kispadon (az elmúlt kilenc bajnokin egy pontot szereztek), azok után, hogy néhány hónappal ezelőtt még a harmadik helyen állt a gárda. (Interjúnk óta menesztették is a kispadról a vezetőedzőt.)

A nagy rivális Ferencvároshoz képest ma nagy a kontraszt: a zöld-fehérek évről évre nemzetközi kupák csoportkörében szerepelnek, dominálják a magyar bajnokságot – már hatodik éve –, ezért felmerül a kérdés, hogyan érhet ősrégi sikereinek szintjére a IV. kerületi csapat.

"Nem akarom az Újpest-szurkolókat megbántani, de

abban jelen pillanatban nem érdemes gondolkodni, hogy a Ferencvárossal versenyezzen az Újpest.

Abban viszont igen, hogy a Ferencvárost távolabbról üldöző csapatok közé odaérjen, a dobogós helyekért zajló küzdelemben ott legyen, de ehhez is látni kell, hogy még a Ferencváros üldözőihez képest is milliárdos hézag van a költségvetést tekintve, több milliárdos befektetésre van szükség."

Azt pedig a tulajdonos tudja megmondani, hogy milyen ütemezéssel kívánja felépíteni a befektetést, ha gyors a tempó, akkor akár egy-két éven belül is dobogóért küzdhet az Újpest; az a kérdés, hogy mi a Mol célja.

A sors különös fintora, hogy a Mol korábban évekig befektetője volt a néhány szezonon át nagy Fradi-rivális fehérvári labdarúgócsapatnak, tehát a tulajdonosról lehet már tapasztalata a sportközgazdásznak is.

"Látszik, hogy a Molnál megvan az a pénzösszeg, amit el tudnak költeni egy ilyen projektre. Egészen biztos, hogy magasabb gazdasági szinten szeretnék működtetni az Újpestet, mint korábban. Azt látni kell, hogy a Fehérvárnál nem tulajdonos, csak szponzor volt a Mol, egészen más jellegű kapcsolat lesz ez most. De látva, hogy milyen befektetése volt a Molnak Fehérváron, azt gondolhatjuk, hogy Újpesten is hasonló szint elérése a cél, sportszakmailag is. Az ütemet pedig meglátjuk" – nyomatékosította Szabados Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Izrael nem teheti meg, hogy nem csap vissza Iránnak, de akkor háború jöhet

Egyelőre nem tudni, hogy Izrael milyen választ ad Irán vasárnapi légi csapásaira, de annak mértékétől és helyszínétől függően akár komolyabb háború is kialakulhat a térségben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×